Edin Ramić: Zaključci sa svesrpskog sabora naići će na ustavno-pravne probleme

Vijesti 11. jun 202418:45 > 20:26 0 komentara
N1

Edin Ramić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine za N1 je govorio o zaključcima svesrpskog sabora odnosno Deklaraciji koja je usvojena, odnosima u vladajućoj koaliciji te je najavio da će stranka iz koje dolazi dobiti najviše glasova na predstojećim lokalnim izborima.

Neustavni Dan RS i novi Dan državnosti?

Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD objasnio je da će osim Dana RS kojeg je, podsjećamo Ustavni sud BiH proglasio neustavnim sada biti Dan državnosti koji će se zajedno sa Srbijom slaviti 15. februara.

“Gospodin Dodik u vezi sa devetim januarom jednim dijelom priznaje odluku Ustavnog suda a drugim ulazi u postpuno isti problem stavljajući novu temu na sto koja će pnoovo biti predmet spora. Taj Dan državnosti i nastanka, kako ga zovu će biti osporavani pred sudovima”, najavio je Ramić.

Znači li to da će biti novih apelacija pred sudovima, Ramić je odgovorio:

“Mislim da kad se krene u konkretizaciju zaključaka naići će se na određene probleme koji su dio problema ustavno-pravne prirode jer ne možete donositi baš odluke onako kako hoćete.”

Odnosi u vladajućoj koaliciji

Najave Dodika da će na sastanak vladajuće koalicije doći ukoliko bude dogovorena smjena Zlatka  Lagumdžije i Elmedina Konakovića. Za Ramića je jasno da će sasvim sigurno, kako kaže, “trojka” ustuknuti pred zahtjevima SNSD-a i HDZ BiH što oni, kako je on rekao, predstavljaju kao kompromis.

“Treba usvojti državni budžet, u program reformi i vlast iz RS vješto koriste kako bi dobili još jednu koncesiju”, rekao je Ramić.

Smjena Nešića

Dok Dodik najavljuje nove smjene, SDA je u procesuru uputila zahtjev za smjenu Nenada Nešića, ministra sigurnosti BiH nakon njegovog šokantnog, neumjesnog vica o žrtvama genocida u Srebrenici.

“Vjerujem da će poslanici iz RS zaštitti njega od smjene u Predstavničkom domu kroz vezo, kvote koje su potrebne da se donesu i usvoje a onda pogotovo u Domu naroda gdje SNSD ima četiri delegata tako da je to prilično jasan ishod ali mismo pokazali stav prema pojedincu koji se tako odnosi prema žrtvama”, istakao je Ramić.

“SDA će biti pobjednik izbora”

Predstoje nam lokalni izbori, te će stranka iz koje Ramić dolazi, prema njegovim riječima, biti pobjednik izbora.

“SDA će sedmog oktobra navečer kad se već učine vidljivim rezultati će biti ubjedljivo najjača bošnjačka/bosanska partija u državi. Tako da je to nešto što nam daju građani. Dalje je stvar kombinacija, različitih faktora kada je u pitanju kreiranje vlasti”, kazao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!