Edita Kalajdžić potvrdila da se “Seb. zove” odnosi na Sebiju Izetbegović

Vijesti 20. okt 202113:32 > 13:35 2 komentara
N1

Suđenje Fadilu Novaliću i ostalim optuženima za nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM nastavljeno je danas na Sudu Bosne i Hercegovine svjedočenjem Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade FBiH.

Kalajdžić je potvrdila da se u Viber grupi “Gensek” u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH Fadila Novalića i njegovih uposlenika, skraćenica Seb. odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović, direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

U komunikaciji od 28. marta 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću rekavši “Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant”.

Jedna od Viber prepiski u ovoj grupi je bila: “Izgleda da nisu isporučeni respiratori, šalje Sebija”.

U momentu postavljanja pitanja tužioca oko ovih prepiski, reagovala je odbrana prigovorom rekavši da stvari koje se iznose u sudnici nisu dijelom optužnice te da se spominje ime ljudi koji nisu prisutni.

“Ovdje se sudi osobama koje nisu prisutne”, rekla je odbrana.

Tužilac je zasnovao većinu svojih pitanja upravo na razgovorima iz Gensek grupe i ugovorima koje je federalna vlada potpisivala.Kalajdžić je govorila oko nadležnosti, načina i procedura koje je neophodno da prođe jedan ugovor.

Također je na samom početku svog svjedočenja poručila da je Ured za reviziju pozitivnim ocijenio način na koji su javne nabavke provedene u generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

Svjedokinja je rekla i to da nikada nije razgovarala sa Fikretom Hodžićem i da ga prvi put vidi u sudnici.

Tužilac je pitao i oko određenog pisma koji se spominje u Viber prepiskama. Konstatovala je da je riječ o pismu zahvale i kada je pitao zbog čega to pismo nije dostavljeno, rekla je da je smatrala da to nema veze s nabavkom respiratora i da to nije potrebno tužilaštvu.

Na kraju se ispostavilo, kako je ustvrdila Kalajdžić da je jedno pismo bilo predviđeno i za Fikreta Hodžića i sve one koji su na bilo koji način u momentu izuzetnog pritiska na Vladu FBiH stavili na raspolaganje i da pomognu da se riješi ta situacija.

To pismo Fikretu Hodžiću nije nikada isporučeno i ostalo je, prema navodima Kalajdžić, u pisarnici jer je bila pandemija i većina uposlenika je radila online.

Tužilac je konstatovao da se sudi za političku korupciju te da želi dokazati da su se razmjenjivale poruke i sa trećim licima, a čija mišljenja su utjecala na odluke onih koji su odgovorni za odlučivanje.

Vasvija Vidović, advokatica koja u predmetu “Respiratori” brani Fadila Novalića nakon ročišta je za medije govorila o oštrim tonovima u sudnici tokom današnjeg suđenja.

“Trudimo se da vršimo svoj posao kako treba. Ovo je predmet rijetko viđen gdje se prema odbrani ne postupa korektno, barem mi imamo takav utisak kada je u pitanju samo Tužilaštvo. Međutim, naravno mi se borimo za status advokature da odbranimo naše klijente i sigurno je da ćemo znati zaštititi prava odbrane. Jasno su definisana prava odbrane u svim odlukama Evropskog i međunarodnih sudova i Ustavnog suda BiH i mi se trudimo da se ti standardi nametnu u BiH”, poručila je Vidović.

Naredno ročište u predmetu “Respiratori” zakazano je za petak 22. oktobra kada će Kalajdžić nastaviti svoje svjedočenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare