Efendić: Ne vjerujemo ni Trojci, ni SDA, ni DF, nikome…

Vijesti 22. mar 202319:43 0 komentara

"SBiH je s NES-om potpisao koalicioni sporazum s ostalim strankama i nije mi bilo najjasnije na osnovu kojih uvjerenja je g. Izetbegović izgovorio to (da će se sigurno desiti da stanu na stranu SDA, op.a.). Pokušat ćemo ovaj proces koji je započet dovesti do kraja iako je apsurdnim uslovima", rekao je lider SBiH Semir Efendić za N1. Otkrio je da li su vodili razgovore sa SDA te kada se posljednji put čuo sa Bakirom Izetbegovićem.

U Danu uživo ističe kako je Visoki predstavnik svojom odlukom u izbornoj noći “dodatno zakomplikovao situaciju”.

“Sam Dom naroda se bira u kantonima i svaka skupština kantona ima svoje specifičnosti. Često se mjesta u Domu naroda uključe u neku vrstu političke trgovine. Rješavanja pitanja tog kantona. Da bi neko dobio premijera ili ministra kantona, drugom da mjesto u domu naroda”, dodao je.

“Nisam ljut na SDA”

Na pitanje da li je ljut na SDA, odgovara: “Nisam ljut, koriste ustavno pravo. Mislim da nijedan potpredsjednik ne bi trebao imati to pravo. Treba vidjeti šta je važnije – palramentarna većina ili rukovodstvo Federacije. Mandat se daje u svijetu onome ko ima većinu u parlamentu. Kod nas to nije propisano. Moraju se sve troje složiti i to predstavlja problem. U Predsjedništvu je drugačije. Troje ih je, ali se ne moraju složiti sve troje. Schmidt mora ovo dovesti do kraja.”

Istakao je kako ne bi podržali vladu formiranu na ad-hoc rješenju.

Govoreći o sastanku sa HDZ-om koji će biti održan u petak, rekao je da će biti razgovora o Programu rada i mjerama.

“Bilo je kontakata sa SDA”

Odgovorio je na komentare Dragana Miokovića da su “trgovci”.

“Činjenica je da smo mi zajedno s NES-om bili neki jezičak na vagi koji je mogao da je podržao SDA da ova parlamentarna većina ne postoji, ali mi to ne koristimo. (…) Neka ne govore da smo trgovci, oni su nas zvali”, rekao je Efendić dodavši kako će NES i SBiH imati po dva ministarstva.

Zastupnik Naše stranke i pored kritika: Najvjerovatnije ću glasati za Vukoju

Ističe da je bilo nekoliko kontakata sa SDA nakon potpisivanja sporazuma sa koalicionim strankama i da je svaki put rekao “da su potpisali sporazum”.

Kad Vas je kontaktirao Bakir Izetbegović?

“Prije mjesec dana kada je biran Dom naroda PSBiH. Oni su dali podršku našem kandidatu u Domu naroda i rekli su da su spremni dati višak glasa nama, ali kada smo razgovarali o FBiH rekli smo da ozbiljno stojimo iza onoga što popišemo – sporazuma. Ali, ako se ovo ne realizira mislim da će sve stranke sa svim stranačkima morati ponovo razgovarati”.

Da li ćete podržati Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH?

“Mislim da mora doći više imena. Podržavamo da bude lista i da vidimo ko su sve kandidati. Loša praksa je da se u Ustavni sud biraju klasično politički kandidati. Prije mjesec dana smo imali situaciju gdje dosadašnje rukovodstvo SDA-HDZ-DF za sudiju Ustavnog suda FBiH predloži suprugu potpredsjednika SDA. Dvoje sudija Ustavnog suda BiH su bivši potpredsjednici SDA. Neko je nažalost uveo tu praksu davno, koju mi ne podržavamo. Nisam siguran šta je Trojka razgovarala sa HDZ-om i šta su dogovorili. O podršci Vukoju se nismo usaglašavali.”

Na ponovljeno pitanje da li će glasati za ovo rješenje, naveo je kako čekaju listu, ali i da nemaju povjerenja u nikoga.

“Ne mislim da je dobar način da javno pojedini dio stranaka ili predsjednik SDP izađe i kaže da će podržati. Mi sami sebi trebamo biti garanat da se neće to dešavati, te većine bez NES i SBiH nema, u tom smislu jedinu garanciju da se neće ništa učiniti nauštrb države ili FBiH. Nemamo povjerenje niti u Trojku, niti u SDA, niti u DF, u bilo koga. Najviše vjerujemo sebi i dio naših mandata doprinosi da bude većina i to je jedina garancija da neće biti nekih ustupaka u Parlamentu jer bez nas ne može”, poručio je Efendić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!