Efendić: Pismo međunarodnih ambasadora Nikšiću je podrška podjeli ili prihvatanje podjele BiH

Vijesti 13. sep 202319:10 0 komentara

"Od međunarodne zajednice BiH neće imati pomoć, a pokazala se i nemoć visokog predstavnka, ona ne dopire dalje od međuentitetske linije", rekao je za N1 lider Stranke za BiH Semir Efendić. Oštro je kritikovao Trojku optuživši je opet da je predala ekonomski i sigurnosni sektor Dodiku, te da radije bira "preletače" umjesto stranaka koje su za očuvanje i napredak BiH. Međunarodnu zajednicu, ali i Schmidta da su za etničke podjele, a ne za normalnu državu BiH.

“Igrokaz” u Banjaluci

Kako komentarišete potez Christiana Schmidta da ipak juče ne ode u Banjaluku? Je li ga Dodik ipak nadigrao u ovoj utkamici?

Sve je to jedan igrokaz i predstava za naivne. Nije trebao najavljivati posjetu ako nije odlučno planirao da je realizuje. Ključan je trenutak da BiH od međunarodne previše očekuje i da od nje neće biti pomoći. Pokazuje se nemoć visokog predstavnika.

Opozicija bila pozvana na sastanak, nisu se odazvali. Igor Crnadak rekao kako je bio problem u Schmidtu?

Ne znam previše detalja oko samog načina zakazivanja sastanka, ali znam da je Dodik odavno ispunio uvjete da bude smijenjen, s druge strane visoki predstavnik to ne čini i ponaša se samo kao da je visoki predstavnik za FBiH. Ovm zadnjim događajima potvrdio je da njegova moć ne doprie dalje od međuentitetske linije.

Prebacio je taj dio posla na Tužilaštvo, optužnica protiv Dodika potvrđena?

Ja imam dilemu da li pravosudne institucije imaju snagu da to provedu do kraja.

“Stranke Trojke su dale snagu Dodiku i ojačale ga”

Kritikovali ste Trojku zbog postupaka u državnoj vlasti ovih dana. Mislite da bi nešto bilo drugačije da je umjesto Trojke u vlasti SDA?

To je opšte mišljenje u javnosti. Nama se pred očima odvija neka vrsta seceije. U prethodnom mandatu nismo došli do ove tačke da se zakonom i odlukom skupštine entiteta proglašavaju nevažećim odluke Ustavnog suda BiH i OHR-a.  To je više od onoga što je bilo ranije. Stranke Trojke su dale snagu Dodiku i ojačale ga. Da je opozicija iz RS bila na državnom nivou i da su njima dali sigurnosni sektor, on ne bi bio tako komotan u ponašanju. To je politički diletantizam, zaslijepljenost željama za foteljom da se po svaku cijenu željela fomirati vlast sa Dodikom, dati mu većinu instrumenata države i onda to gledati.

Može li pet zakona iz ključnih evropskih prirotet to anulirati?

Ne.

Ako počnemo pregovore sa EU?

Ne mijenja to ništa. Sjeverna Makedonija davno ih je počela i to može trajati godinama. Jedini mogući napredak kada je u pitanju EU i BiH, bio bi kada bi EU insistirali na potpunom provođenju presuda za ljudska prava.

“Sve je manje države”

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena. Čeka li i ovu presudu ista sudbina kao i ostalih ili će se provesti?

To je stvar EU i političara u BiH. Te odluke bi se trebale provoditi, ali ne pričati o njima. To je Ustav BiH koji je dao prednost ljudskim pravima nad svim ostalim i da su iznad svih dijelova Ustava. EU ako je priajtelj BiH, treba insistirati na tome, ne na kozmetičkim izmjenama zakona. Ovdje nema iskrene namjere d ase od BiH napravi normalna država. I sam visoki predstavnik pokazao je da je više za etnički princip nego za gradnju moderne grđanaske države. Zbog toga smo u situaciji u kojoj ne možemo institucionalno dogovoriti. Sve je manje i manje države, a sve više i više zabrinutosti građana. Dodik zna da postoji značajan broj građana i snaga koje bi se suprotstavile seceseiji, svjesniji on toga nego ostatak političke scene. Mislim da se dolazi do kulminacije nemoći međunarodne zajednice u BiH.

Ova koalicija je u najtežoj poziciji, čini se, na federalnom nivou, nakon što vaša stranka nije ostala dio te koalicije. Jeste li skupa sa Trojkom mogli ipak učiniti više?

Da smo skupa ostali, mogli smo dosta toga napraviti na neki način. Oni nas nisu prihvatili kao ozbiljnog partnera. Za njih je partner HDZ i kada mi kažemo ne možete dati podršku HDZ-ovom kandidatu za sudiju Ustavnog suda bez dogovora sa nama, oni to nisu slušali.

Slučaj dinastije Isak: “Zamislite šta je sve HDZ tek dobio”

Da ste ostali u koaliciji na federlanom nivou da li bi se izbjegao slučaj dinastije Isak?

Triojka kroz ovaj slučaj je pokazao njihov karakter. Vidjeli smo njihovu neozbiljnost u postupanju, u cijelom procesu kroz razgovore i pregovore. Odustali su da im HDZ potpiše program i ciljeve i ništa im HDZ sada neće potpisati. Zamislite ako se Isaku izašlo u susret za jedan zastupnički mandat šta je sve HDZ dobio za svojih 15 ruku.

Kako gledate na pismo Johana Satlera i Majkla Marfija federalnom premijeru Nerminu Nikšiću? Kao vjetar u leđa, ili podsjećanje šta treba uraditi?

Za građane BiH zabrinjavajuće i otrežnjavajuće. Da li je ovo pismo znak podrške podjele ili prihvatanje podjele BiH, to ne znam. To nije znak podrške. Ovo je za mene vrlo zabrinjavajući korak. Kada je MMF pisao prošlom premijeru, u pismu je stajala obaveza da se proda državni udio u Fabrici duhana Sarajevo koje danas nemamo. Ovdje imamo zahtjev za privatizaciju Aerodroma Sarajevo. Interesuje ih aerodrom koji bi trebalo oteti.

Hoće li izlazak SBIH iz vlasti u KS dovesti do osipanja stranačkog kadra? Dvije zastupnice SBiH su već napustile stranku…

Ne znam, samo mogu reći da politika stranke SBiH se ne može kupiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad