Efendić: Usvojeni konkretni prijedlozi SDA, „Četvorka“ se bavila politikanstvom

Vijesti 18. mar 202120:06 2 komentara
Fena

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Adnan Efendić pozdravio je odluku Zastupničkog doma da podrži zaključke Kluba zastupnika SDA koji se odnose na prevenciju i borbu protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih ekonomskih posljedica, ali je izrazio žaljenje zbog, kako je kazao, pokušaja dijela zastupnika da današnju hitnu sjednicu koriste za demonstraciju populizma i politikanstva.

“Umjesto da se bavimo konkretnim mjerama koje su u nadležnosti federalnog nivoa vlasti, zastupnici iz koalicije „Četvorka“ su sjednicu pokušali iskoristiti za skrivanje odgovornosti Vlade Kantona Sarajevo za katastrofalnu epidemiološku situaciju i pokušaj prebacivanja te odgovornosti na Vladu FBiH”, izjavio je Efendić.

Uvođenje strogih restriktivnih mjera na prostor cijele FBiH je, smatra Efendić, nerazuman zahtjev SDP-a, Naše stranke i NiP-a, uzimajući u obzir da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo mnogo lošija u odnosu na ostale kantone.

“Kao što sam danas kazao na sjednici, zašto bi privrednici i građani u Tešnju, Bihaću ili nekom trećem gradu bili zatvoreni zbog toga što Vlada Edina Forte u Sarajevu nije smjela poduzeti nikakve mjere, što je rezultiralo ogromnim rastom broja zaraženih”, izjavio je Efendić.

Naglasio je da je suština u provođenju i nadziranju već propisanih mjera, a ne u politikanstvu i bježanju od odgovornosti. Podsjetio je Efendić da je Zastupnički dom usvojio svih pet zaključaka SDA, što je, smatra on, potvrda ozbiljnog rada Kluba zastupnika te stranke.

“Zastupnici SDA se nisu bavili populizmom već konkretnim mjerama. Zahvaljujući našim zaključcima će se, između ostalog, hitno krenuti sa implementacijom granta za zdravstvo, što će predstavljati konkretnu podršku zdravstvenim ustanovama u FBiH. Također će se pronaći sredstva za finansiranje prijema zdravstvenih radnika svih profila i nabavku neophodne medicinske opreme za zdravstvene ustanove”, kazao je Efendić nakon današnjeg glasanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare