Egipatski ambasador govori o strahu od ponavljanja starih sukoba na Balkanu

Vijesti 23. maj 202417:33 0 komentara
N1

Egipatski ambasador u UN-u Osama Abdelkhalek kazao je kako se nada da će Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici biti usvojen konsenzusom u istom duhu koji je insprisao ranije reozolucije o sjećanju na genocid. Kritikovao je sponzore rezolucije zbog ubrzanog procesa pregovaranja o tekstu rezolucije te ih je dijelom optužio za iskorištavanje rezolucije za "politički negativno djelovanje na druge zemlje". Ipak, kazao je kako će Egipat glasati za rezoluciju.

“Egipat se protivi djelovanju i načinu na koji je predložena rezolucija jer je proces pregovaranja o tekstu rezolucije bio ubrzan i ishitren. To dovodi u pitanje stvarne namjere te rezolucije. U ovom trenutku, okruženje nije bilo pogodno za debate i dijaloge, i postoji rizik o ponovnom pokretanju starih sukoba i razmirica te može imati negativan uticaj na političku stabilnost balkanske regije. Naši napoti su trebali biti usmjereni na dijalog u klimi kojom će dominirati pravda i transparetnost kako bi smo sačuvali zajedničke interese i saradnju među zemljama. Egipat nije zadovoljan zato što su neke zemlje, uključujući one koje su sponzori, iskoristili ovu rezoluciju kao izliku da politički negativno djeluju na druge zemlje. Ove zemlje same još uvijek šute i nekada podržavaju štaviše ozbiljna kršenja ljudskih prava, međunarodnog prava i humanitarnog prava u sukobima koji su trenutno u toku u raznim dijelovima svijeta”, rekao je Abdelkhalek.

Poručuje kako će Egipat promovisati politički i diplomatski dijalog ka ključni mehanizam rješavanja sukoba na Balkanu.

“Mi čvrsto vjerujemo da se rješenja ne mogu nametati s vana i pristrasnim rezolucijama ili jednostranim diktatima. Razumijevanje političkih i istorijskih izazova specifičnih za ovu regiju zahtijeva trajne napore i konstruktivan dijalog koji će omogućiti narodima i zemljama ove regije da postignu razumijevanje i saglasnost svojom slobodnom voljom i imati podršku sa svih strana. Ovo je optimalan način da krenemo u bolju budućnost u korist svih naroda Balkana. Egipat će glasati za “, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!