Eichhorst političarima zadala zadatak: Sastanak na kojem će svi predstaviti plan

Vijesti 16. jul 202322:22 1 komentar

Imaju li politički lideri planove deeskalacije krize koje će predstaviti sutra na sastanku, ili će pak razgovarati samo da bi ispoštovali zahtjev evropske zvaničnice Angeline Eichhorst? Sudeća prema "vikend" stavovima Milorada Dodika, priča neće otići daleko od nedavnog sastanka u Konjicu. Trojka pak nije spremna, bar shodno dosadašnjim izjavama i ponašanju, žrtvovati Ustavni sud "zarad mira u kući".

Dva radna dana ostala su do sjednice Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije, na kojoj će tema biti – Bosna i Hercegovina. Politički lideri jednako toliko vremena imaju da uvjere Evropu da su spremni na reforme, u praksi, a ne samo deklarativno. Angelina Eichhorst im je prošle sedmice zadala zadatak. Sastanak na kojem će svi predstaviti plan kako vide izlaz iz krize.

Sve dok ima šanse…

“Nije lako koalicionim partnerima da se sastanu u ovom trenutku. Potpuno sam svjesna toga, ali ja ih zaista molim da nastave raditi u konstruktivnom duhu. Bila sam jasna da bilo kakvi napori, unilateralni napori, koji potkopavaju sve što se uradilo do sada u ovoj zemlji, su neprihvatljivi. Svaka aktivnost protiv ustavnog poretka ove zemlje je ilegalna”, rekla je Angelina Eichhorst, Služba za vanjske polsove EU.

Iako nema problem razgovarati s partnerima, Milorad Dodik, očito nije doživio ozbiljno poruku evropske zvaničnice Eichhorst. Ako sutra i dođe do susreta lidera stranaka i njihovih delegacija, planira ponoviti isti stav.

“Nećemo odustati od bazičnih interesa RS uprkos prijetnjama sankcijama, a ukoliko se želi deeskalirati kriza u BiH, potrebno je da sve bude povučeno na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BiH“, rekao je Milorad Dodik.

Popuštanja, bar ako je suditi prema ranijim najavama, neće biti ni s druge strane. Naime, lideri trojke bi se odazvali susretu i zbog činjenice da ga saziva Evropska unija, ali kako je istakao Elmedin Konaković, sve dok ima i jedan promil šanse da stvari krenu naprijed. Predlaže da se sutra napravi paket zakona koji će ići na oba parlamentarna doma, a uporedo riješi pitanje imenovanja ministra finansija. Ne pristaje trojka, kaže Konaković, na protjerivanje stranih sudija iz Ustavnog suda pod pritiskom, niti u obzir dolazi bilo kakvo entitetsko glasanje u Sudu.

“U 14 prioriteta se ne kaže odlazak stranih sudija, nego rješavanje tog pitanja, mi smo spremni sjesti i razgovarati predložiti možda po popisu da se imenuje novi sastav US samo od Bosanaca i Hercegovaca, imamo spremna neka rješenja za državnu imovinu, nekome se neće svidjeti, ali evo donosimo ih da o njima razgovaramo, spremni smo razgovarati, ali nismo spremni odgovarati na bilo kakve ucjene. Ustavni sud jeste tema, on je za nas jedna od najvažnijih stvari u BiH, korektor svih loših ponašanja”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Navikli na krize

Opozicija pak i dalje uvjerena kako trojka državne interese žrtvuje zarad pozicija u vlasti i preduzećima. Smatraju kako nisu dobri pregovarači, te da će ojačati pozicije Dodika i Čovića, a što su te pozicije jače, to je manje države, stava su. Strahuju da će se na kraju udovoljiti zahjtevima Milorada Dodika i kada je riječ o Ustavnom sudu ali i imovni.

“I važno mu je upravo u kontekstu ove priče oko Ustavnof suda ako on uspije da eliminiše sudije strance ostaje da on i Čović imaju apsolutnu većinu, gledajući način na koji se biraju sudije Ustavnog suda, i svaku odluku koju on unilateralno potegne ili donese, nemojte očekivati da će Ustavni sud to osporiti, imovina, i sve, eventualno sutra i secesija”, naveo je Željko Komšić, predsjednik DF.

Naravno, nerijetki su i oni koji vjeruju kako i ova kriza, iako je mnogi karakterišu najvećom nakon Dejtona, neće kao i mnoge ranije, proizvesti nikakve značajne posljedice.

“Navikli smo već na krize, naše krize niti jedna do sada nije imala neko ozbiljno rješenje, one su sve onako zataškane, umirene, uspavane, rekla bih najprije stavljene pod tepih, kao bračne svađe, koje zapravo završe ničim, čak ne ni nekim ljubavnim činom, nego jednostavno svako je rekao šta je imao i mi nastavljamo da živimo zajedno”, rekla je novinarka Rubina Čengić.

Upravo se vjeruje da će takav biti i sutrašnji sastanak, ukoliko do istog uopšte i dođe. Kao što poznavaoci prilika unutar Evropske unije vjeruju da ni predstojeća rasprava u Briselu neće donijeti nikakve promjene, s obzirom na to da se vladajući nemaju čim pohvaliti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare