EK za N1: Nema novca bez povratka u institucije i okončanja političke krize

Vijesti 28. mar 202209:42 > 09:43
Izvor: Foto: N1/Ilustracija

"Bez državnih institucija u punim funkcijama, sposobne da usvoje sektorske strategije i predlože kvalitetne i zrele aplikacije, Bosna i Hercegovina će vjerovatno moći privući manje sredstava EU u narednim godinama", stoji u odgovoru za N1 iz Evropske komisije.

Nakon što je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje Evropske unije, 22. februara istakao mogućnost blokiranja  600 miliona eura Republici Srpskoj, uz uslov da će taj novac biti  tek onda kada državne institucije budu funkcionalne, a 10.marta entitetski premijeri nakon zajedničkog sastanka istakli kako nemaju informacija o tome da je bilo šta blokirano, ponovo smo informaciju zatražili od institucija EU.

U odgovoru portaprolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez se naglašava da je Komisija je primila prijave kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) iz Bosne i Hercegovine za prvi investicioni paket za naš Ekonomski investicioni plan. Ove prijave za IPA finansiranje obuhvataju investicije za drumske i željezničke veze na koridoru Vc, koji se nalazi na teritoriji Republike Srpske:

(a) Željeznička dionica Šamac – Doboj – Rječica sa ukupnom investicijom od 162.512.000 eura (EBRD) uključujući grant EU od 84.852.800 eura;

(b) Dionica autoputa na koridoru Vc između petlje Johovac i Vukosavlje (EIB) sa ukupnom investicijom od 463.520.000 eura uključujući grant EU od 183.688.000 eura.

Komisija namjerava da potpiše odgovarajuće ugovore o doprinosu za ove dvije investicije, vrijedne 600 miliona eura, tek nakon okončanja političke krize, uz potpuni povratak u državne institucije od strane predstavnika Republike Srpske.

O potpunom povratku u institucije govorio je i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, uoči posjete austrijskog kancelara Karla Nehammera, 18.marta, poručivši lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, kako će se blokade otkloniti kada se dođe ne samo pet minuta na sastanak, nego kad se bude radilo na donošenju odluka.

U odgovoru Evropske komisije za N1 se još naglašava, da je EU upozorila političke lidere Bosne i Hercegovine da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje da izgubi velike investicije, te je više puta pozivala predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar