Ekološka katastrofa u Višegradu: Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Foto 15. jan 202409:42 1 komentar
Anadolija

Ogromne količine smeća u jezeru na brani Hidroelektrane na Drini predstavljaju rizik od ekološke katastrofe u Višegradu i šire u slivu rijeke Drine, a aktivisti za očuvanje okoliša naglašavaju da rješenje tog problema nije lako i da mora uključivati angažman resornih vlasti i službi u Bosni i Hercegovini.

Ružne slike rijeke Drine prekrivene hiljadama tona guma, metala, plastike i drugog smeća trebale bi biti alarm resornim službama da se uhvate u koštac i riješe ovaj višegodišnji problem.

Komunalni radnici danima rade na odvozu smeća, ali voda donosi nove količine i jasno je da je neophodno uložiti dodatni trud kako bi se zaustavilo onečišćavanje Drine, ali i drugih rijeka u BiH i regiji.

“Ovo je zapravo slika i prilika o odnosu prema otpadu u tri države koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, a to su Crna Gora, Srbija i BiH. Otpad koji se pri podizanju nivoa vode nakupi pred branom Hidroelektrane dolazi iz ove tri države.UUglavnom iz rijeke Lim koja protiče kroz Crnu Goru, pa kroz Srbiju i onda BiH. Kada nakon velikih kiša naraste nivo rijeke Lim, voda pokupi otpad sa brojnih divljih, a Boga mi i sa zvaničnih deponija smeća koje se nalaze na samim obalama“, kazao je za Anadolu predsjednik Udruženja “Eko akcija“ Anes Podić.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Naglašavajući da ovaj problem nije lako riješiti, Podić je kazao da rješenje zahtijeva sve tri pomenute zemlje potpuno promijene odnos prema otpadu.

Ističući da, izuzev medija, ne vidi da se bilo ko u regiji hvata u koštac sa problemom smeća u rijeci Drini i njenim pritokama, Podić je kazao da prvi korak mora biti uklanjanje divljih deponija na obalama.

“Nije ovo problem samo na Drini. Ovdje je to samo vidljivo jer imamo veliku branu na Hidroelektrani, ali slične probleme imamo i na drugim rijekama u BiH. Naše rijeke su prepune otpada, a stanje je slično i u Srbiji i Crnoj Gori“, kazao je Podić.

Podsjetivši da se smeće iz Drine odvozi na deponiju u Višegradu, za koju je kazao da je obična ledina proglašena deponijom i da je i ona sama ekološki problem, Podić je kazao da ovo smeće predstavlja i rizik po plodna poljoprivredna polja koja se nalaze u slivu rijeke Drine i sa kojih se hrani cijela BiH.

“Otpad iz rijeke dolazi u naš lanac ishrane sa nesagledivim posljedicama. Međutim, s obzirom na oskudne kontrole hrane, mi zapravo i ne znamo šta jedemo. Neuređenost odlaganja otpada može završiti s krupnim posljedicama po zdravlje ljudi“, upozorio je Podić.

Uputio je i oštru kritiku političarima koji pokazuju nemar spram ovom problemu i koji gotovo nikada ne pozivaju na međudržavnu saradnju na pitanju očuvanja i zaštite okoliša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare