Hljeb spada među najstariju proizvedenu hranu u historiji čovječanstva. U Klas se proizvodi već 64 godine.
U odnosu na tadašnji način proizvodnje hljeba, danas se hljeb u Klasu proizvodi najsavremenijom tehnologijom i najsavremenijim mašinama gdje je proces potpuno automatizovan, gdje se može proizvesti 6.000 komada u roku od jednog sata .
Atif Kurtović se poslom pekara bavi 22 godine. Kaže kako svaki hljeb ima svoju određenu recepturu, a zajedničke sirovine koje se koriste su brašno, so, voda i kvasac. Proces proizvodnje hljeba i peciva počinje odvagom tih sirovina po tačno utvrđenoj recepturi, zatim se tijesto vaga na tačno određenu težinu, vrši se oblikovanje hljeba, fermentacija, a kao krajnji korak je izlazak iz peći mirisnog i vrućeg hljeba. Da biste radili ovaj posao Atif kaže da ga morate i voljeti.
“Svak svoj posao voli, zato smo se opredjelili i zato radimo to. Radimo iz tog razloga što ga volimo, što smo zavolili, završili školu za to i naravno radimo to”.
Svaki segment procesa proizvodnje hljeba u velepekari je praćen i kontrolisan od tehnologa i prema utvrđenim standardima. U procesu proizvodnje pekarskih proizvoda koriste se brašna koja se proizvode u mlinovima Sarajevo i Olovo.
“Sve vrste brašna se proizvode od pažljivo biranih i najkvalitetnijih zrna pšenice . Prilikom prijema tih sirovina vrše se sve moguće kontrole da biste dobili najkvalitetniju sirovinu, a u krajnjoj liniji i najkvalitetniji proizvod”, objašnjava Dženana Guzonjić, prehrambeni tehnolog.
Klasov polubijeli hljeb je najstariji i najprodavaniji pekarski proizvod u BiH. Kapaciteti za proizvodnju upravo ovog hljeba su fascinantni. U jednom satu može se proizvesti čak 6.000 komada. Pored polubjelog hljeba, prateći trendove zdrave prehrane lansirana su i 4 nova proizvoda . Tu su bosanski, zlatni, skandinavski i sarajevski hljeb, hljebovi koji sadrže puno sjemenki.
“Proizvodi od žitarica koji su najvećim dijelom pekarski proizvodi zadovoljavaju dnevne potrebe energije čovjekovog organizma. Oni sadrže mali udio masti, puno kompleksnih ugljikohidrata, vitamina i minerala. Većina ljudi danas unosi tačnu količinu, potrebnu količinu pekarskih proizvoda, ali nije zadovoljen kvalitet tih pekarskih proizvoda, jer se ne unosi dovoljno proizvoda od cijelog zrna”, dodaje Guzonjić.
Svake noći vrijedni radnici, tehnolozi velepekare osim hljeba proizvode i peciva, pite, krofne, kroasane koje ujutro vozači distribuiraju u sve dijelove Sarajeva. Ipak najponosnji na polubjeli hljeb koji je i u najtežim danima hranio građane Sarajeva.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.