Bingo donirao odjeću i obuću organizaciji Emmaus

Ekonomija 20. jan 201708:46 > 08:51
Bingo

Tokom protekle godine kompanija Bingo je donirala veliku količinu garderobe Humanitarnoj organizaciji Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS) iz općine Doboj Istok.

Obzirom da se radilo o nekoliko kamiona punih garderobe, iz Emmausa su predložili da podjelu urade tokom nekoliko mjeseci, spram potreba njihovih štićenika ili projekata.

U periodu od avgusta 2016. do januara 2017. godine, kroz niz aktivnosti i na više lokacija Udruženje je uručilo odjevne predmete onima kojima je to najpotrebnije. U nastavku u cijelosti prenosimo izvještaj i fotografije koje su nam poslali iz Emmausa. Ovom prilikom zahvaljujemo rukovodstvu Udruženja, svim njihovim uposlenicima i volonterima, koji su inicijatori ovog projekta.

Njihov rad impresionirao je ljude u Bingo te ih naveo da ove informacije podijele s javnošću. “Ponosni smo što možemo biti partner jednog humanitarnog udruženja kao što je Emmaus”, naveli su iz Binga.

Cijeneći podršku i pomoć koju Bingo d.o.o. pruža Udruženju u realizaciji aktivnosti i projekata usmjerenih na stanovništvo koje se nalazi u stanju zdravstvenih i socijalnih potreba, iz Udruženja su, kažu, imali moralnu obavezu izvjestiti na skroman način o onome što je učinjeno sa donacijom i kojim kategorijama naših korisnika je bila od pomoći.

“Naravno, pomoć s vaše strane je stizala i ranije u vidu prehrambenih artikala i higijenskih sredstava, ali kako je posljednja donacija u vidu odjeće i obuće bila mnogo veća i značajnija, ista nije mogla ostati neispraćena i sa jednim kratkim izvještajem sa fotografijama i nekoliko medijskih objava gdje smo izmeđuostalih pomenuli i vaš doprinos u našim akcijama.

Neposredno po preuzimanju donirane robe, naša želja je bila da doniranu robu usmjerimo na više naših projekata, odnosno korisnika koje pomažemo kroz njihovu realizaciju.

Donacije raspoređene prema:

  1. Korisnicima smještenim u našem Prihvatnom centru Duje u Klokotnici – 421 trenutno smještena korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija (stari i nemoćni, psihički bolesnici, lica sa invaliditetom, beskućnici, djeca bez roditeljskog staranja i dr.) iz cijele BiH. Među njima je 295 korisnika sa Tuzlanskog kantona, a od toga broja čak 91 sa područja općine Tuzla;
  2. Djeca korisnici našeg Internatskog smještaja u Potočarima, Srebrenica – 48 djece korisnika trenutno smješteno u Internatu. Riječ je o djeci iz ruralnih područja općine Srebrenica i Bratunac koji zbog velike udaljenosti (i do 46 km) kuće od škole tokom školske godine borave u Internatu. Boravak je besplatan za djecu, a sa njima radi stručno pedagoško osoblje, koje ima pomaže u savladavanju školskog gradiva, odgoju, i razvoju u zdrave individue. Osim toga za njih se organizuje kurs engleskog, njemačkog i infomratike. Funkcionisanje Internata se realizuje uz pomoć pomoć donatora;
  3. Djeci u afričkoj zemlji Burkina Faso, odnosno u dvije škole u selima Guessna i Tasage u kojima naše udruženje već treću godinu u nizu uz podršku građana BiH šalje stipendije za školovanje djece, a koje iznosi samo 30 KM za jedno dijete. Za pomenute škole, djecu i njihove roditelje, u četvrtak 27.08.2016. godine smo poslali naš prvi veliki humanitarni kontejner pomoći u vidu 1.000 paketića za djecu po prinicipu „Djeca djeci“, didaktičkog materijala za škole, poljoprivrednog alata, nešto hrane za dječiju kantinu, odjeće koju smo prikupljali od građana posredstvom naših humanitarnih kontejnera postavljenih u Tuzli, Srebreniku i Gračanici. Te u konačnici i nove ljetne odjeće koju smo dijelom izdvojili iz donacije koju ste vi donirali.

Obzirom da je donacija količinski velika, dio robe je skladišeni tako da će se po potrebi ista izuzimati i dijeliti korisnicima. Jedan dio dječije odjeće će u narednom periodu dijeliti i djeci siročadima/jetimima koje pomažu u kontinuitetu sa novčanim stipendijama. Riječ je o 1347 te djece sa područja cijele BiH. Dio donacije će se usmjeriti prema najugroženijima među njima, kada budemo vršili novčanu isplatu za njih krajem tekuće godine.

U nastavku kratkog izvještaja možete pogledati fotografije sa podjele odjeće koju smo realizovali unazad nekoliko dana, a za potrebe predhodno pomenutih korisnika.“, pisao je Elmedin Škrebo Rukovodilac Sektora za razvoj i saradnju MFS – EMMAUS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.