Danas otvaranje Međunarodnog sajma privrede u Mostaru

Ekonomija 04. apr 201708:01 > 08:07
N1

U Mostaru će danas biti otvoren Međunarodni sajam privrede na kome će učestvovati više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja.

Sajam će u 11.00 sati otvoriti predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, jer je Hrvatska zemlja partner ovogodišnjeg sajma.

Svečanosti povodom otvaranja prisustvovaće članovi Predsjedništva BiH, a predviđeno je da se prisutnim zvanicama obrati predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Otvaranju Međunarodnog sajma privrede prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Crne Gore Duško Marković.

Sajmu u Mostaru prisustvovaće i zamjenik ministra poljoprivrede Kine Ću Dongju, koji predvodi brojnu kinesku delegaciju.

Dongju će imati niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma “16 plus jedan” s ciljem unapređenja saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i mašina.

Na Sajmu privrede u Mostaru biće prisutne visoke delegacije svjetski renomiranih kineskih preduzeća, kao što su telekomunikacijski giganti “Huavei” i “ZTE”, proizvođač bijele tehnike “Gri elektrik” i svjetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina “Liu Gong”.

U okviru Mostarskog sajma biće održan i Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina “16 plus jedan”.

Mehanizam “16 plus jedan” pokrenule su 2012. godine vlasti Kine zajedno sa vlastima 16 zemalja centralne i istočne Evrope, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata.

Mostarski sajam biće otvoren na prostoru “Slobodne zone Hercegovina”, odnosno prostorima nekadašnje tvornice “Soko”.

Na sajmu će do 8. aprila učestvovati više od 800 izlagača iz tridesetak zemalja svijeta.

Sajam će obezbjeđivati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u okviru operativne akcije pod nazivom “Mostarski sajam 2017”.

Osim pripadnika Direkcije, u ovoj operativnoj akciji učestvuju i Granična policija BiH, Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH, Oružane snage BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH, Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, a posebno u gradu Mostaru, biće povremenih obustava saobraćaja tokom mjera i radnji koje će provoditi policijske agencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.