Iz Udruženja "Švicarac" najavili blokade i proteste

Ekonomija 20. jan 201514:08 > 14:15
N1

Dok se vlade Hrvatske i Srbije bore kako da pomognu građanima koje je ponovo pogodio rast švicarskog franka, u našoj zemlji aktuelne vlade prebacuju lopticu dolazećim vladama.

Uživo u Vijesti u 14 sati javila se reporterka N1 televizije, Tina Jelin Dizdar, koja je prenijela zaključke današnje sjednice UO Udruženja “Švicarac”.

Danas je saopćeno nekoliko zahtjeva, a najvažniji je omogućavanje konverzije kredita u euro, odnosno u konvertibilne marke sa kursom koji je važio na datum sklapanja ugovora, tj. podizanja kredita.

Od regulatora se zahtijeva striktno pridržavanje kamatne stope skladno kretanju libora na tržištu i ugovora o kreditu uz ugovorenu fiksnu maržu

Bitan zahtjev je i blokiranje mogućih deložacija i zaplijene imovine korisnika kredita dok se ne završe procesi na sudu. Čak 9.800 osoba je pogođeno rastom švicarskog franka. Također su pozvani sve članstvo u BIH na gašenje računa u Hypo banci.

Niko od institucija vlasti nije reagovao, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, koji je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao ljudima.

Iz Udruženja “Švicarac” su najavili kampiranje, blokade i proteste početkom februara ako država nastavi ignorisati probleme svojih građana.