Redžić: EMKA će Bekti donijeti dalji razvoj i usavršavanje

Ekonomija 09. apr 201818:18 > 18:22
N1

Senad Redžić, projekt menadžer kompanije Bekto Precisa za N1 je izjavio da su izuzetno zadovoljni preuzimanjem od EMKA grupacije iz Njemačke, te da će taj potez unaprijediti poslovanje firme, kao i dalji razvoj i usavršavanje

Jednu od vodećih kompanija u BiH kupila je njemačka EMKA, te će Bekto Precisa sada poslovati pod imenom EMKA Bekto.

“Radi se o jednoj od vodećih kompanija u ovoj industriji, krenula je u rekonstrukciju i transformaciju. EMKA je ponudila partnerstvo i ponudila da preuzme vlasništvo. Pošto se radi o grupaciji koja spada u vrh u Evropi, posluje u 23 zemlje, Bekti je odgovarala EMKA kao partner”.

“Pregovori su okončani na opšte zadovoljstvo obje stranke, i to je značajan poduhvat za našu privredu – pogotovo za Goražde”, izjavio je Redžić.

 Šta to znači za kompaniju, šta će se mijenjati?

“Kada dođe novi vlasnik – radi izmjenu menadžmenta, to je očekivano. EMKA dolazi iz iste branše, decenijama su poslovale zajedno. Ima preko 1.600 zaposlenih, postoji EMKA Bosnia, prisutni su 15-16 godina na našem tržištu, zadovoljni su kadrovima. Novi vlasnik ima određena pravila, ali zašto mijenjati tim koji dobija? Izmjene će dobro doći i unaprijediti se u daljem pravcu”, kazao je Redžić.

“Kada vam je potreban ogroman kapital da bi nastavili rast, posežete za vidovima rješenja. Rješenje je prodaja vlasničkih udjela”, pojasnio je.

Redžić je kazao da će novi vlasnik zateći poprilično poznato stanje, budući da se o prodaji priča od decembra 2017. godine, a partnerstvo dvije firme ima historiju dugu 20 godina.

“Ovi segmenti koji rade u Bekto Precisi svi su itektako interesantni kompaniji EMKA. Ono što EMKA može donijeti je dalji razvoj i usavršavanje. EMKA će sada imati dvije kompanije za sve kompanije van EU. EMKA Bekto će biti servis za sve članice EMKA grupacije, a to će donijeti povećanje prihoda i ulaganje, ali i povećanje izvoza”, izjavio je.

Redžić je kazao i to da Bekto precisa ima finansijsku aktivu i prasivu, a novi vlasnik će vratiti povjeriocima sredstva.

“Pregovarali smo sa bankama, obavješteni su dobavljači pa i Vlada FBiH. Svi dugovi u skladu sa ugovorom će biti servisirani”, naveo je Redžić u Danu uživo na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.