Japan će ponovo početi proizvoditi nuklearnu energiju

Ekonomija 12. feb 201519:50 > 19:52
EPA / Arhiv

Japan planira ponovo početi koristiti nuklearnu centralu za proizvodnju električne energije u maju 2015. godine.

Proizvodnja nuklearne energije u Japanu totalno je obustavljena otkako se u Tohuku desio zemljotres jačine 9.0 Richtera i pokrenuo cunami koji je doveo do nesreće u Fukušimi 2011. godine. 

Cijena prestanka korištenja nuklearne energije bila je previsoka. 

“Japan praktično uvozi sva fosilna goriva. Zbog veće upotrebe fosilnih goriva i povišenih cijena u posljednjih pet godina, Japan je u 2013. godini potrošio 60 posto više sredstava na uvoz fosilnih goriva u poređenju sa 2010. godinom, što je zapravo odliv sredstava u iznosu od 270 milijardi dolara u tri godine”, navodi se u izvještaju američke Agencije za informisanje o energiji.

“To je obrnulo trgovinski suficit u Japanu i dovelo do povećanja deficita”, dodaju iz Agencije i ističu da je tako došlo do povećanja troškova proizvodnje električne energije usljed čega su njene cijene povećane za 20 posto. 

Nova energetska politika u Japanu u 2014. godini prioritet je dala energetskoj sigurnosti, ekonomskoj efikasnosti i redukciji emisije gasova staklene bašte. Vlada vjeruje da je upotreba nuklearne energije od bitne važnosti za reduciranje trenutnih izvora napajanja i umanjenje visokih troškova, zaključuje Agencija. 

Japanska regulatorna agencija za nuklearnu energiju i lokalne vlasti su u novembru 2014. godine odobrile rad elektrana u jugozapadnom Japanu koje trebaju početi raditi u maju ove godine. 

Japan je ranije, nakon Amerike i Francuske, zauzimao treće mjesto u svijetu po proizvodnji nuklearno-električne energije.