Istražujemo: Zašto se turisti stalno vraćaju u Sarajevo

Ekonomija 04. mar 201617:11 > 18:14
N1

Medijski izvještaji o terorističkim prijetnjama BiH uticali su na pad broja stranih turista koji posjećuju, prije svega, Sarajevo, tvrde turistički radnici. Broj turista u glavnom bh. gradu manji je za 17,5 posto nego u istom periodu prošle godine.

Legenda kaže da ko se jednom napije vode sa Baščaršije, opet se iznova vraća u Sarajevo. Šta je to turistima primamljivo u Sarajevu, voda, hrana, gostoljubivost ili pak osjećaj sigurnosti?

Florian je već peti put u Sarajevu. Ukusna hrana, dobri domaćini i kako kaže historija koja na svakom uglu piše novu priču, ono je što ga svaki put vraća u Bosnu i Hercegovinu.

“Uživam svaku put ovdje, srećem mnogo zanimljivih ljudi. Preporučio sam mnogim prijateljima da dođu”, otkriva Florian, turista iz Njemačke.

No, prema statistikama njemački turisti su tek na 8. mjestu stranih turista koji posjećuju Sarajevo. Na prvom mjestu i dalje su Hrvati, iako u mnogo manjem procentu nego u istom periodu prošle godine. Iz turističke zajednice KS, kažu da drastičan pad turističkih posjeta dugujemo terorističkim napadima i lošim vremenskim uvjetima.

“Negativni efekat smo osjetili već u decembru. Taj negativni efekat nije mogao da pokvari dobar utisak o 2015. godini, ali 2016. godina je krenula već znatno lošije”, ističe Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednica KS.

Negativan publicitet nije promijenio planove porodice iz Zadra. Tokom dva dana, koliko borave u glavnom bh. gradu, za Sarajevo imaju samo riječi hvale.

“Čula sam za te napade, ali nismo se uopće brinuli”, kaže Marija iz Zadra.

Ne suočava se samo Sarajevo sa lošijim početkom godine. Globalna sigurnosna situacija utjecala je i na otkazivanje brojnih aranžmana na evropskim destinacijama.

“Definitivno imamo manji broj prijavljenih putnika što se tiče Pariza i Istanbula, jer su tamo bile glavne terorističke aktivnosti i definitivno zbog same sigurnosne situacije Pariz kao takav smo i prestali raditi”, navodi Dino Imamović, radnik jedne turističke agencije u Sarajevu.

Turistički djelatnici navode da BiH ima sve predispozicije za odličan turizam, odlične recenzije najvažnijih turističkih portala, ali da isto tako moramo raditi na slici koju sami šaljemo u svijet.

“Veliki broj turista koji je već boravio ovdje, vrate se još jednom, dva ili tri puta. To nam je dobar pokazatelj da se i sami uvjere da je ovo sigurna destinacija”, dodaje Imamović.

Florian će se zasigurno vratiti iduće godine. Kaže osjeća se sigurno i želja mu je da uz nešto više sniježnih padavina, obiđe i naše olimpijske ljepotice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.