Amazon Web Services u Bosni i Hercegovini: “Krupan korak u razvoju vještačke inteligencije, digitalizacije usluga i infrastrukture”

Ekonomija 05. sep 202414:28 0 komentara
MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto održali su danas radni sastanak sa delegacijom kompanije Amazon Web Services (AWS) i Blum instituta iz Sarajeva za umjetnu inteligenciju, uoči prvog AI Summita koji se 05. i 06. septembra održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sastanku su ispred kompanije Amazon prisustvovali šef javnog sektora za Evropu, Srednji Istok i Afriku (EMEA) Jens Domel, šef razvoja poslovanja i tehnologije za zdravstvo za EMEA Razvan Ionasec, te pokretači inicijative za uspostavljanje Blum instituta za umjetnu inteligenciju u Sarajevu Admir Kulin i Edin Mehić, koji su i pokretači prvog “Kiss the Future: AI Summit” u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano o prednostima i mogućnostima saradnje Bosne i Hercegovine sa Amazon Web Services (AWS), a fokus je bio na inovacijama u oblasti vještačke inteligencije (AI) i uspostavljanju adekvatne digitalne infrastrukture, te potencijalnim zajedničkim projektima koji bi unaprijedili javni, zdravstveni, privredni, obrazovni i druge sektore u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je istakao da je Bosni i Hercegovini hitno potrebna digitalizacija, posebno u javnoj upravi sa ciljem poboljšanja efikasnosti i transparentnosti, te smanjenju korupcije. Ministar je naglasio da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH pružiti neophodnu podršku iz svoje nadležnosti u ovoj oblasti na svim narednim projektima, a ne samo u organizaciji “Kiss the Future: AI Summit”.

Ministar Forto je naglasio da dolazak AWS u Bosnu i Hercegovinu predstavlja krupan korak u razvoju ne samo usluga vještačke inteligencije nego sveukupne digitalizacije usluga i infrastrukture, te da BiH time preuzima vodeću poziciju u regionu kada je ova oblast u pitanju.

Potencijali strateške saradnja s AWS-om prepoznati su kao ključni korak u jačanju digitalne infrastrukture Bosne i Hercegovine i ubrzanju procesa evropskih integracija, sa posebnim akcentom na smanjenje korupcije u javnom sektoru, te značajnom povećanju produktivnosti i efikasnosti javnih servisa na svim nivoima vlasti u našoj državi.

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti za unapređenje e-uprave, povećanje transparentnosti javne administracije, te jačanje sigurnosnih standarda u oblasti cyber sigurnosti i zaštite podataka. Također su naglašene potencijalne zajedničke inicijative koje bi mogle uključivati saradnju na EU fondovima za razvoj tehnologije i unapređenje digitalne infrastrukture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!