Amerika tužila firmu Elona Muska (SpaceX) zbog diskriminacije pri zapošljavanju

Ekonomija 26. aug 202321:51 0 komentara
Britta Pedersen / POOL / AFP

Američko ministarstvo pravde (DOJ) saopćilo je da tuži SpaceX, Elona Muska, navodeći da raketna kompanija diskriminiše izbjeglice i tražitelje azila u svojim praksama zapošljavanja.

Ministarstvo pravde kaže da je SpaceX lažno tvrdio da mu nije dozvoljeno zapošljavati državljane koji nisu američki.

Istraga o SpaceX-u od strane Ministarstva pravde pokrenuta je nakon navoda o diskriminaciji od strane stranog radnika.

BBC je potom kontaktirao SpaceX.

Ministarstvo pravde je navelo da je SpaceX od septembra 2018. do maja 2022. godine “rutinski obeshrabrivao azilante i izbjeglice da se prijave i odbijao ih zaposliti ili uzeti u obzir zbog njihovog statusa državljanstva”.

Azilant je osoba kojoj je odobren azil. Oni su ovlašteni da rade u SAD-u, mogu podnijeti zahtjev za karticu socijalnog osiguranja, mogu tražiti dozvolu za putovanje u inostranstvo i mogu podnijeti zahtjev za dovođenje članova porodice u zemlju.

Kompanija Elona Muska saopštila je da joj je dozvoljeno da zapošljava građane i vlasnike zelenih karata samo zbog “zakona o kontroli izvoza”, saopštio je DOJ.

Međutim, DoJ je također rekao da to nije tačno i da ovi zakoni ne nalažu takva ograničenja.

Poslovi iz kojih su navodno bili isključeni podnosioci zahtjeva za izbjeglice i azil bili su široki – od raketnog inženjeringa do pranja suđa i kuhanja.

Ministarstvo pravde je zatražilo od SpaceX-a da razmotri mogućnost plaćanja zaostatka za one kojima je pogrešno odbijen posao zbog ove navodne diskriminacije.

Ova tužba nije prvi put da je jedna od Muskovih kompanija optužena za diskriminatorno ponašanje.

Grupa bivših zaposlenih na web stranici društvenih medija koja je ranije bila poznata kao Twitter, a sada X, podnijela je tužbu ranije ovog mjeseca navodeći da je Musk bio uključen u rodnu, starosnu i rasnu diskriminaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!