Avio kompanija Ryanair pod istragom u Italiji

Ekonomija 20. sep 202315:32 1 komentar
N1

Talijanski regulator objavio je da je otvorio istragu protiv niskotarifnog prijevoznika Ryanaira zbog moguće zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu radi širenja na usluge hotelskog smještaja i najma automobila. Ryanair je najveći europski vazdušni prijevoznik i ima najveći udio u talijanskom tržištu.

Talijanski regulator sumnja da Ryanair iskorištava dominantan položaj “kako bi proširio svoju moć” i na druge sektore, uključujući hotelijerstvo i iznajmljivanje automobila, na štetu putničkih agencija.

Ryanair navodno putničkim agencijama ograničava mogućnost da na njegovoj web stranici kupuju avionske karte, i da, uz karte, nude i smještaj i usluge prijevoza. Irski prijevoznik nije odmah bio dostupan za komentar istrage, piše Index.hr.

U decembru je talijanski regulator otvorio istragu protiv Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta zbog sumnje da su namještali cijene letova na relaciji do Sicilije u vrijeme Božića. Talijanska vlada u avgustu je uredbom ograničila cijene avionskih karata za Siciliju i Sardiniju. U utorak je uredba ‘razvodnjena’ amandmanom koji još nije odobren, nakon što su aviokompanije uključujući i Ryanair, osporile njezinu usklađenost s propisima EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare