Čavalić: Vlada FBiH je zapala u vlastitu igru u vezi ograničavanja marži

Ekonomija 06. okt 202309:40 0 komentara
N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić oglasio se na platformi X, pojašnjavajući da u Federaciji BiH zapravo nije povećan broj proizvoda s ograničenim maržama, ali su zato povećane marže.

Istaknuo je da je Vlada FBiH zapala u vlastitu igru u vezi ograničavanja marži i sada se pokušava izvući iz navedene.

“Pritom se (ne)namjerno šire dezinformacije – poput one ‘Lista namirnica kojim je propisana najviša marža povećana sa devet na 15 proizvoda'”, navodi Čavalić.

Odlukom objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, broj 69/23 je obuhvaćeno 9 kategorija proizvoda. No, Čavalić smatra da je ovo izazvalo opštu konfuziju na tržištu i privrednici su opravdano reagovali.

“Kako bi se izvukla iz navedenog, Vlada FBiH sada objašnjava da novom odlukom (Službene novine Federacije BiH, broj 76/23) dodaje 6 novih proizvoda na listu. Realnost je da se brišu kategorije poput “svježe meso”, “mlijeko kravlje” i slično, a uvodi 15 novih proizvoda poput “mlijeko bez čepa”, “juneća rebra sa kostima”, “jaja M klase”, “margarin bijeli” itd. Pritom se stara (iz augusta) odluka poništava“, kaže Čavalić.

X

Pritom su, objašnjava, sve marže povećane novom odlukom, što se jasno može vidjeti na priloženim fotografijama.

X

“Dakle, nije 9+6, već 15 specifičnih proizvoda koji su dogovoreni sa velikim trgovinskim lancima (uz poništenje prvih 9). Plus povećane marže. Ranije sam pisao zašto je sve ovo pogrešno i čemu vodi”, kaže Čavalić.

Na kraju je poručio da građani/potrošači FBiH zaslužuju iskrenu komunikaciju, a ne dezinformacije.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 28. septembra donijela odluku koja propisuje kontrolu marži za osnovne životne namirnice i druge proizvode u cilju neposredne kontrole cijena. Broj obuhvaćenih proizvoda povećan je s devet na 15, uključujući šest novih prehrambenih proizvoda bitnih za osnovne potrebe građana. >>Opširnije

Građani su ogorčeni odlukom za koju kažu da je zakašnjela, a trgovci su, kako navode, ranije već najavili povećanje cijena određenih proizvoda.

Vlada ograničava cijene namirnica preko marži: Građani ogorčeni, prodavci najavili nova poskupljenja mlijeka

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!