Da li će globalne cijene nafte nastaviti rasti zbog rata između Izraela i Hamasa?

Ekonomija 10. okt 202311:48 0 komentara
N1

Globalne cijene nafte su skočile otkako su izbile borbe između Izraela i Hamasa usred spekulacija o tome kako bi sukob mogao utjecati na proizvodnju energije na Bliskom istoku.

U ponedjeljak je svjetska referentna vrijednost nafte Brent porasla 4,2 posto na 88,15 dolara po barelu, dok je američka referentna vrijednost West Texas Intermediate porasla 4,3 posto na 86,38 dolara po barelu.

Cijene su u utorak blago spustile, a Brent Crude i West Texas Intermediate pale su za 36, odnosno 35 centi.

Iako ni Izrael ni opkoljeni pojas Gaze nisu značajni proizvođači nafte, tržišta su potresena strahom da bi sukob mogao dovesti do šire regionalne nestabilnosti.

Bliski istok je dom nekih od najvećih svjetskih proizvođača nafte, uključujući Iran i Saudijsku Arabiju, kao i ključne tranzitne rute kao što je Hormuški tjesnac, koji je poznat kao najvažnija svjetska “naftna tačka”.

Hoće li cijene nafte nastaviti rasti u doglednoj budućnosti?

Iako će mnogo toga zavisiti od toga kako će se sukob odvijati, analitičari kažu da će trenutni efekat na cijene energije vjerovatno biti ograničen.

Za razliku od skoka cijena nafte koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, borbe između izraelskih vojnika i boraca Hamasa, koje su do sada ubile više od 1.500 ljudi u Izraelu i Gazi, ne uključuju direktno nacije koje proizvode naftu.

Morgan Stanley je u bilješci u ponedjeljak naveo da je kratkoročni rizik za opskrbu naftom nizak, ali da bi se to moglo promijeniti ako se sukob proširi na druge zemlje.

“U vrlo kratkom roku, uprkos špekulativnoj reakciji koju vidimo na tržištu nafte, vidim da je rizik povećanja cijena sirove nafte zapravo ograničen ovim događajem”, rekao je Mike Rothman, predsjednik i osnivač Cornerstone Analytics, za Al Jazeeru.

Rothman je rekao da ne očekuje da će sukob uticati na globalnu potražnju i proizvodnju OPEC-a na duži rok, iako bi drugi faktori, poput smanjenja zaliha nafte u drugim dijelovima svijeta, mogli uticati na cijene.

Koji faktori bi mogli dovesti do daljeg rasta cijena nafte?

Dva ključna faktora na koje treba obratiti pažnju su da li sukob privlači Iran ili Hezbolah, oružanu grupu sa sjedištem u Libanu koja je saveznik i Hamasa i Irana.

Hezbolah je u ponedjeljak poručio da je ispalio salvu raketa nakon što su najmanje tri njegova pripadnika ubijena tokom izraelskog bombardiranja usred rastućih graničnih tenzija.

Iran je negirao umiješanost u Hamasov iznenadni napad na Izrael u subotu, nakon izvještaja u Wall Street Journalu koji tvrdi da su iranski sigurnosni zvaničnici pomogli u planiranju napada.

I američka i izraelska vojska kažu da nisu vidjeli dokaze koji podržavaju iransku umiješanost, iako je Teheran čestitao Hamasu nakon napada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!