Da li i kafa postaje luksuz: Očekuje se poskupljenje omiljenog napitka u ugostiteljskim objektima u BiH

Ekonomija 25. jun 202414:16 2 komentara
Pixabay/ N1

Narednih dana cijena omiljenog toplog napitka - kafe, mogla bi dobiti novu i veću cijenu. Naime, nabavna cijena kafe poskupila je za oko 10 posto, a sugovornici N1, kažu, boje se da bi to moglo biti i više od 10 posto.

Ovo nije samo slučaj u BiH, i evropski mediji su prethodnih dana pisali da će cijena kafe rasti iz različitih razloga. Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura, za N1 ističe, da 10 posto nije malo, to uvijek jedan pristojan iznos poslije kojeg nam bude jasno da je nešto poskupilo.

“Ako je nešto 100 KM, to je 110 KM, ako je nešto 1.000 KM, biće 1.100 KM. Dakle, to je jedno značajno poskupljenje”, naglašava Bago.

Pixabay: Bago: Cijena bi mogla skočiti i više od 10 posto

Ugostitelji će, smatra naš sugovornik, sigurno to iskoristiti za podizanje cijena kafe. Odavno cijene kafa nisu ujednačene, pa tako različita je cijena u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Drvaru, Ljubinju, Nevesinju… Cijene se, između ostalog, razlikuju i po tome da li je veći ili manji grad, kao i po brojnosti turista. Na takvim mjestima, dodaje Bago, cijene su odavno već i porasle.

“Deset posto je uvijek poskupljenje, ali bojim se u našim prilikama da to neće biti 2,20 KM, nego 2,50 KM. Zaokruživat će se kao što to obično biva”, ističe Bago, potcrtavajući ponovno da se boji da će poskupljenja biti veća od 10 posto.

Luksuz koji ćemo zbog kulture življenja platiti

On podsjeća da je potrošačka košara, za Mostar i Sarajevo, oko 3.700 KM, trenutno, i to bez kirije i bez kredita za stanovanje.

“Dakle, tu luksuza nema, ali mi ćemo taj luksuz ispijanja kafe, jer je to dio našeg mentaliteta, platiti, pa taman nam nedostajalo za nešto drugo, odreći ćemo s toga. Jasno je da su kafići puni i za vrijeme radnog vremena. To je jednostavno naš način života, koji je stran na zapadu, gdje se možda više radi. Radi se i kod nas, ali mi uvijek nađemo prostor za kafu i razgovor sa prijateljima. To je jednostavno dio mantaliteta i kulture življenja. I nije ona sama po sebi ni loša, kad god se ima vremena za kafu i druženje s prijateljima, sigurno je stresa manje”, mišljenja je Bago.

N1/ F.Z.: Kafa se u BiH svakodnevno ispija

Ipak, podcrtava, skupo jeste, i velika većina građana će se morati odreći da bi sebi priuštila naizgled mali luksuz, ali kada se uzme u obzir svaki dan i često ispijanje kafe, to je poprilična svota novca.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prošloj, 2023. godini, uvezli smo 8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 56 miliona KM.

Tokom prvih pet mjeseci 2024. godine uvezli smo blizu 9 i po miliona kg kafe, u vrijednosti većoj od 75 miliona KM. Zemlje porijekla iz kojih se najviše uvozi su Brazil, Indija i Italija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare