Digitalna platforma pod pritiskom zbog izvješća o neugodnim iskustvima gostiju

Ekonomija 07. apr 202315:40 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Digitalna platforma za rezervaciju smještaja Airbnb izložena je pritisku zbog izvješća neovisne internetske publikacije o neugodnim iskustvima gostiju.

Neugodna iskustava uključuju iznenadne zahtjeve za čišćenjem unajmljenog prostora do otkazivanja rezervacija u zadnji tren i pritužbi gostiju na skrivene kamere u spavaćim sobama i kupaonicama, piše The Bear Cave.

Airbnb nije odgovorio na zahtjev da komentira izvješće.

Dionice kompanije pale su u četvrtak poslijepodne pet posto.

Nekoliko istaknutih profesionalnih ‘domaćina’ napustilo je s Airbnb i izgradilo vlastite platforme za rezervaciju smještaja, nudeći i niže cijene.

Veća ponuda smještaja kojim se profesionalno upravlja izravno će konkurirati Airbnbu i mogla bi ugroziti njegov prihod, napominje The Bear Cave u izvješću.

Airbnbov prihod porastao je lani za 40 posto

Neki analitičari pak iznose optimističnija predviđanja za Airbnb.

“Airbnb… je pozicioniran na tržištu daleko povoljnije ponude i puno je sličniji Amazonu: sve što se nudi na Amazonu može se uglavnom kupiti i drugim kanalima, ali njegova platforma zato nije manje vrijedna”, rekao je Bernsteinov analitičar Richard Clarke.

Airbnbov prihod porastao je lani za 40 posto, obilježivši najprofitabilniju godinu u povijesti tvrtke. Ponuda smještaja porasla je u četvrtom tromjesečju za 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., a rezervacije noćenja i doživljaja za 20 posto.

U ožujku kompanija je otpustila dio radnika kako bi smanjila troškove i sačuvala profitabilnost.

Turističke agencije navode u međuvremenu da ne primjećuju naznake slabljenje potražnje od početka godine, unatoč zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!