Dokumentarac na HBO-u navodno otkrio stvarnog tvorca bitcoina

Ekonomija 10. okt 202408:58 0 komentara
Adam Gault / Caia Image / Profimedia

Novi HBO dokumentarac tvrdi da je izumitelj bitcoina kanadski programer pod imenom Peter Todd.

Dokumentarac pod nazivom “Money Electric: The Bitcoin Mystery,” koji je premijerno prikazan na HBO-u, navodi Todda kao tvorca bitcoina, poznatog kao Satoshi Nakamoto.

Kripto zajednica dugo je očekivala otkrivanje pravog identiteta Nakamota, ali Toddovo ime nije bilo među najspominjanijim. Veća pažnja bila je usmjerena na druge poznate ličnosti, poput programera Lena Sassamana, IT naučnika Nicka Szaboa i Adama Backa, direktora Blockstreama. Kripto-meme novčići, nazvani po tim ličnostima, doživjeli su velike promjene u vrijednosti dok su trgovci nagađali koga će dokumentarac imenovati.

Peter Todd, kriptografski konzultant iz GitHuba, uglavnom je bio zanemaren, ali režiser Cullen Hoback smatra ga glavnim kandidatom. Hoback ukazuje na post iz 2010. na bitcoin forumu, gdje je Todd, čini se, odgovorio na poruku upućenu Sathshiju kao da je slučajno koristio pogrešan nalog.

Nakamoto je posljednji put kontaktirao bitcoin zajednicu u aprilu 2011., kada je izjavio da se “posvetio drugim stvarima”, a Todd je prestao objavljivati u isto vrijeme.

Ipak, neki smatraju da iznenadni nestanak Nakamota ukazuje na Lena Sassamana, koji je preminuo u julu 2011.

Hoback također ističe nelogičnosti u Toddovim izjavama, poput ranije biografije u kojoj je tvrdio da zna C++, jezik korišten za izradu prvobitnog bitcoin koda, što je kasnije negirao. Također, tvrdi da dijele sličnosti u pravopisu i gramatici.

Todd je negirao optužbe, nazvavši teoriju “smiješnom”. U razgovoru za The New York Times kategorično je izjavio: “DA budem jasan, ja nisam Satoshi. To je besmisleno pitanje jer bi Satoshi to ionako porekao.”

Dokumentarac istražuje dugogodišnje špekulacije o identitetu Nakamota, čiji je rad iz 2008. postavio temelje za bitcoin kao decentralizirani sistem plaćanja, prenosi Business insider.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!