Domazet: Prosječna plata nije dovoljna za preživljavanje

Ekonomija 27. jul 202321:16 1 komentar

Ekonomska situacija sve je teža za građane. Inflacija jede primanja, kamate prijete novim povećanjem. Kako i koliko još trebamo izdržati, te kako država mora pomoći? Na ova pitanja za N1 odgovarao je Anto Domazet, profesorom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Evropska centralna banka (ECB) će podići kamatne stope deveti put zaredom, a kako su najavili, postoji šansa i za daljim potezima, zbog uporne inflacije.

“Da, i Evropska banka i FED američki su uporni u suzbijanju inflacije. Imaju dobru zaposlenost i činjenica je da inflacija pada i možemo očekivati da će biti odlučni sa manjim stopama rasta kamata i u 2024. godini i svesti inflaciju na niže razine. Ima to veze i sa BiH. Kamate se povećavaju za građane koji imaju kredite. Inflacija opada, ali skromno. Banke u BiH su visoko kapitalizirane i štednja je na visokom nivou. Kamatna stopa u BiH za poslovne transakcije će se kretati od pet do sedam posto i za građane do sedam posto”, kaže Domazet.

Mišljenja je da će do kraja godine biti vrlo umjeren rast ako ga uopće bude.

“Prosječna stopa inflacije je 9 posto, ali je za hranu 13 posto i ljudi različito to doživljavaju jer nisu svi u mogućnosti da priušte neke stvari. Vlada mora voditi borbu protiv inflacije onako kako smo o tome razgovarali u vrijeme plamtećeg nivoa inflacije. Pomoći stanovništvu koje je najpogođenije inflacijom”, kaže.

Dodaje kako je preko plaća nemoguće posmatrati efekat kompezacije inflacije. “Ako je prosjek plaće 1.200 KM, pokriva 40 posto troškova porodice i nije dovoljna za preživljavanje. Smatram da javne politike moraju voditi antiinflacione politike. Ovo je ozbiljan problem”, kazao je Domazet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare