Ekonomski analitičar nema dobre vijesti za penzionere: “Naredne godine povećanje samo 2 posto”

Ekonomija 30. aug 202411:51 > 14:23 1 komentar

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, za N1 je govorio o ekonomskim temama, statističkim podacima te ono što, između ostalog, čeka penzionere. Statistika ukazuje, kaže on, da više nismo u inflaciji, a takvi statistički podaci uz pad ekonomske aktivnosti neće biti povoljni za povećanje penzija u FBiH u narednoj godini.

Hadžić objašnjava da se statistički uzimaju naše potrošačke navike iz 2015. godine.

“Na osnovu tih statističkih podataka se usklađuju penzije i sljedeće godine penzije neće biti veće od dva procenta u FBiH jer nemamo inflacije i nemamo rast BDP i imamo značajno usporavanje ekonomske aktivnosti”, kazao je on.

Penzionerima, poentira Hadžić, je odmah potrebna finansijska pomoć.

“Vi sada da izmjenite Zakon o PIO-u i to bi stupilo prvog prvog. Penzioner treba sada neku pomoć. U FBiH zbog postojećih zaduženja koji su dogovoreni u prethodna dva mandata Vlade FBiH u varijabilnoj kamatnoj stopi su platili oko milijardu KM na kamate, a taj iznos u ovom mandatu će biti i veći”, istakao je.

Reforma fiskalnih zakona

Pomoć treba i radnicima, a mnogi su je dobili od poslodavaca u vidu bonusa po odluci federalne vlade o neoporezivnoj pomoći. Dok se isplaćuje pomoć, Vlada FBiH najavljuje da bi se uskoro moglo očekivati izmjene zakona kojima bi se rasteretili nameti za privrednike što bi u konačnici trebalo dovesti do povećanja plata radnicima. Ovakve najave dolaze nakon i prošlogodišnjih koje nisu ostvarene. Hadžić ističe da ćemo još sačekati na konkretne poteze.

“To će, kako smo vidjeli, ići u formi nacrta i to vam praktično znači možda do kraja mandata na ovakav način neće biti usvojena. Vlada FBiH u ovom trenutku ne može smanjiti doprinose jer bi to bio strašan udar na budžet. To je trebalo uraditi 2022. godine kada smo imali enormne prihode od PDV usljed inflacije. Sada bi trebalo ići na izmjene zakona recimo dijela o neoporezivom dijelu dohotka gdje bi se uvela mogućnost da se neoporezivo isplati dodatni dio na platu radnika.”

Hadžić je ponovio da se kako i po pitanju radne snage, ali i drugih ekonomskih tokova treba odmah reagovati i konsultirati struku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare