EU podrška BiH: Bespovratna sredstva za poljoprivrednike

Kroz EU projekte za poljoprivredu i ruralni razvoj u BiH, EU4AGRI & EU4AGRI-Recovery, EU4BusinessRecovery, Evropska unija investirat će više od 28 miliona eura u poljoprivredno-prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine do kraja 2024. godine, jačajući bh. preduzeća za snažnu domaću ekonomiju i bh. institucije za uspješno rukovođenje razvojnim politikama.

Do sada je podržano 118 investicionih projekata sa 13 miliona eura, za više od 1350 korisnika sredstvima Evropske unije. okviru projekta EU4AGRI-Recovery, objavljen je novi Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama za poboljšanje adaptacije na klimatske promjene u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, vrijedan 1 milion KM.

Kroz ovaj Javni poziv, Evropska unija će podržati poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele svoje poslovanje učiniti otpornijim na klimatske promjene, s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti/samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se najkasnije dvije godine prije objave ovog Javnog poziva aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.U okviru ovog Javnog poziva na raspolaganju je milion KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova.

Prijedlog projekta sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 17. augusta 2023. godine, do 15:00

Da bi što veći broj poljoprivredno-prehrambene poslovnih subjekata apliciralo na projektu razgovarali smo sa korisnicima sredstava iz ranijih projekata, na koji način je korištenje bespovratnih sredstava unaprijedilo njihovo poslovanje kazali su nam Emina Salihović iz poljoprivredne zadruge Agrofood iz Konjević Polja i Zdravko Markuv, izvršni direktor za komercijalne poslove Mljekare Livno.

Salihović je kazala da je zadruga Agrofood koja se bavi organskom proizvodnjom, preradom i presadnicama bila korisnik jednog projekta, a da drugi tek treba da realizuju.

“Sa prvim projektom smo uradili modernizaciju i automatizaciju proizvodnog ciklusa, što nam je olakšalo u proizvodnji svježeg povrća i presadnica. A drugim prjektom koji tek treba da se realizuje u narednih par mjeseci želimo da uradimo smart navodnjavanje – čitav proces navodnjavanja biće kontrolisan putem senzora i meteorološke stanice, putem mobilnog uređaja. Ovaj projekat će nam uštediti radnu snagu i moći ćemo je preusmjeriti za obavljanje nekih drugih poslova”, pojasnila je.

Govoreći o projektu koji je Mljekara Livno realizovala sa 20 kooperanata, Markuv je kazao da se odnosio na podizanje poslovne sposobnosti poljoprovredno-prehrambenog lanca Mljekare Livno, te da je Mljekara bila garant da će se projekat provesti.

“Kooperanti su imali priliku nabavljati opremu za unapređenje svoje poljoprivredne proizvodnje, npr. za uređaje za sijanje, za čuvanje mlijeka i muzilice, ali smo imali priliku i nabaviti umjetna gnojiva i unaprijedili svoje sjetve, a time i proizvodnju mlijeka. U sklopu projekta, Mljekara Livno je nabavila uređaj za egalizaciju koji reže sir na tačne težine, pošto danas kupci ne kupuju više kolutove sira nego traže manje komade. Projekat je uspješno proveden i vjerujem da će i biti još prilika za suradnju”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad