Europska centralna banka dodatno smanjila kamatne stope

Ekonomija 17. okt 202415:43 0 komentara
Pixabay

Europska centralna banka (ECB) smanjila je kamatne stope po treći put ove godine u četvrtak, navodeći da inflacija u eurozoni postaje sve više pod kontrolom, dok se ekonomski izgledi pogoršavaju. Ovo je prvi uzastopni pad kamatnih stopa u posljednjih 13 godina, što ukazuje na promjenu fokusa ECB-a sa smanjenja inflacije na zaštitu privrednog rasta, koji zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama već dvije godine.

Predsjednica ECB-a, Christine Lagarde, izjavila je na konferenciji za novinare da su dezinflacijski procesi “ukorjenjeni” i da su sve informacije u posljednjih pet sedmica ukazivale na nižu inflaciju. ECB je također u saopćenju naglasila da su ekonomske aktivnosti i podaci o poslovnoj aktivnosti i inflaciji za septembar bili niži od očekivanih, što je vjerovatno uticalo na odluku o smanjenju kamatnih stopa.

Lagarde je odgovorila na pitanje o mogućim višim carinama na europske proizvode ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima sljedećeg mjeseca, ističući da bi svaka prepreka trgovini bila negativna za Europu, posebno za njenu otvorenu ekonomiju. Također, spomenula je i da ECB pažljivo prati moguće kretanje cijena nafte povezane s konfliktima na Bliskom istoku.

Međutim, Lagarde je istakla da ECB ne predviđa recesiju, već se očekuje “meko prizemljenje” ekonomije.

Smanjenje kamatne stope za četvrtinu poena snižava stopu koju ECB plaća na depozite banaka na 3,25%. Tržišta novca gotovo u potpunosti očekuju još tri smanjenja kamatnih stopa do marta sljedeće godine, iako ECB nije dala precizne naznake o budućim potezima, ponavljajući da će odluke biti donošene “sastanak po sastanak” na osnovu dolazećih podataka.

ECB konačno može tvrditi da je ukrotila najgori rast inflacije ove generacije, navodi Reuters.

Cijene su porasle za samo 1,7% prošlog mjesecam po prvi put u zadnje tri godine, što je manje od ciljnih 2%. Iako bi inflacija do kraja ove godine mogla porasti na iznad 2%, očekuje se da će se kretati oko tog nivoa u doglednoj budućnosti.

“Domaća inflacija je i dalje visoka, jer plate i dalje rastu visokim tempom”, navodi se. “U isto vrijeme, pritisci na cijenu rada će se nastaviti postepeno smanjivati, a profit će djelimično ublažiti njihov uticaj na inflaciju.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!