Europska centralna banka zadržala kamatne stope, inflacija visoka i u narednoj godini

Ekonomija 18. jul 202414:48 0 komentara
Pixabay

Europska centralna banka (ECB) je u četvrtak zadržala kamatne stope od 3,75% nepromijenjenim, što je bilo i očekivalo, ne dajući naznake o narednom potezu. Banka je kazala da su domaći pritisci na cijene i dalje visoki i da će inflacija biti iznad cilja od 2% još jednu godinu.

ECB je prošlog mjeseca snizila rekordno visoke stope a neki od njenih kreatora politike smatrali da je potez bio preuranjen nakon što je došlo do zastoja u snižavanju inflacije na ciljanih 2%. S obzirom na to da je domaća inflacija i dalje tvrdoglavo visoka, a rast plata stabilan, banka će vjerovatno biti opreznija u glede narednog koraka.

ECB je nakon sastanka u četvrtak izašla s uravnoteženom porukom, tvrdeći da korporativni profiti upijaju određene pritiske na cijene, ali da rizici ostaju i da su potrebni dodatni dokazi prije nego kreatori politike donesu novu odluku o snižavanju kamata.

“Pritisci na domaće cijene su i dalje visoki, inflacija cijena usluga je povišena, a glavna inflacija će vjerovatno ostati iznad cilja i u narednoj godini”, navodi se u saopćenju ECB-a, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!