Eurozona izlazi iz recesije zahvaljujući ekonomijama ‘velike četvorke’

Ekonomija 30. apr 202414:02 0 komentara
Reuters

Eurozona se oporavila od svoje blage tehničke recesije nakon što su najveće četiri ekonomije - Njemačka, Francuska, Italija i Španija, ostvarile bolji rezultat od očekivanog u prva tri mjeseca 2024. godine.

Nakon dva uzastopna tromjesečja smanjenja od 0,1% u drugoj polovici 2023., 20 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu zabilježilo je rast od 0,3% između januara i marta.

Brojke statističke agencije Europske komisije – Eurostat – pokazale su da je eurozona ostvarila najbolji rast od trećeg tromjesečja 2022. Financijska tržišta očekivala su rast od 0,2%.

Niže cijene energije, pad inflacije, rast realnih plaća i izgledi za smanjenje kamatnih stopa pomogli su poticanju aktivnosti nakon loše 2023. godine u kojoj je eurozona porasla samo u jednom tromjesečju.

Dvije najveće ekonomije eurozone – Njemačka i Francuska – porasla su za 0,2%, dok su Italija i Španija zabilježile rast od 0,3% odnosno 0,7%. Učinak Njemačke u posljednja tri mjeseca 2023. bio je lošiji nego što se prvobitno mislilo: gospodarstvo se smanjilo za 0,5 % umjesto 0,3 %.

Od manjih ekonomija eurozone najbolje su bile Irska, koja je porasla za 1,1% u prva tri mjeseca 2024., te Latvija, Litva i Mađarska, koje su porasle za 0,8%.

Odvojeni podaci Eurostata pokazali su da je ukupna inflacija u eurozoni ostala nepromijenjena u aprilu na 2,4%, dok je temeljna inflacija – koja ne uključuje energiju i hranu – pala s 2,9% na 2,7%.

Iako je rast eurozone u prvom tromjesečju bio jači nego što je predviđala Europska centralna banka, analitičari kažu da je niža inflacija utrla put smanjenju kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!