Finansijske posljedice će jednako “udariti” i Sarajevo i Banjaluku, ali to ne brine vlast u RS-u

Ekonomija 13. feb 202420:45 0 komentara

Vremena je bilo dovoljno, no protraćeno je i sada curi. Posljednji je trenutak za odluke nadležnih prije nego Bosna i Hercegovina ponovo ode na "sivu listu" Moneyvala. I dok evropski eksperti već održavaju sastanke, vrše procjenu stanja, ključni zakon iz ove oblasti o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, još nije usvojen. Sjednice Doma naroda nema na vidiku. Opozicija optužuje državnu koaliciju za politički trgovinu koja bi građanima BiH mogla donijeti samo novu finansijsku nestabilnost.

“Siva lista” FATF-a znači da je zemlja visok rizik za međunarodni finansijski sistem. Takve zemlje su, primjera radi, Sjeverna Koreja, Iran, a vrlo moguće uskoro i Bosna i Hercegovina. Balkanski smo Dubai za pranje novca, i scenarij rizične zemlje za transakcije i investicije nam je izvjestan, kaže ekonomista Sanin Halilbegović.

“Čim investitor vidi povećan rizik, to automatski on na neki način mora da opravda većim povratom, naravno to znači i veće cijene, što na kraju svih krajeva, što se kaže iskihavamo mi obični građani koji ćemo plaćati cijene indolentnosti i jedne potpune nezainteresovanosti”, smatra Sanin Halilbegović, ekonomista.

Vijeće ministara krajem prošle godine usvojilo je Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ubrzo ga je usvojio i Predstavnički dom. Niko nije bio protiv. Proces je stao u Domu naroda.

Razlog odugovlačenja usvajanja Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma u Domu naroda opozicija vidi kao političku trgovinu, što jasno pokazuje koliko su loši odnosi unutar državnih koalicionih partnera.

“To pokazuje zapravo nisu svi iskreno prihvatili taj evropski put. Nama zapravo stalno prijeti nešto, stalno nam je neka prijetnja za petama, trčimo, bježimo, da nekako otvorimo ta vrata spasa i zapravo se uvijek takvi momenti koriste da se pojača pritisak na koalicione partnere da popuste i tamo gdje još uvijek nisu”, tvrdi Safet Kešo, zastupnik SDA u PSBiH.

Sličnog mišljenja i delegat Zlatko Miletić. Ako sadržaj Zakona nije sporan, čemu onda odlaganje.

“Vjerovatno se poskupljuju neka druga rješenja, iako na samoj sjednici zadnji put zapravo se niko od delegata nije javio da iznese bilo kakvu suštinsku primjedbu na sam Zakon, već jednostavno nisu htjeli glasati o tome i nismo raspravljali o sadržaju Zakona, što znači da je očigledno neko kalkulisao s tim da će pustiti taj zakon ako se ustupak napravi na nekom drugom mjestu”, kaže Miletić.

Zbog hitnosti situacije pojedini delegati se organizuju. Četiri iz Kluba Bošnjaka, traže petog, kako bi, u skladu s Poslovnikom, sazvali hitnu sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda. Jedan od njih je i Džemal Smajić.

“Sada se radi o direktnoj šteti koju će pretrpjeti građani BiH. Vi znate da se time umanjuje kreditni rejting države, ograničen je pristup međunarodnim finansijskim tržištima i kada građani budu putovali u zemlje EU moguće da dođu u situaciju da neće moći kartično plaćati”, upozorava Džemal Smajić, delegat u DN PSBiH (Klub Bošnjaka).

Eksperti Moneyvala u BiH su do 28. februara, no kako su i ranije iz Delegacije EU upozorili, Dom naroda Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma mora usvojiti najkasnije do 16. što znači do kraja ove sedmice.

“To bi značilo da mora biti usvojen mnogo prije jer on stupa na snagu osam dana nakon objave u Službenim novinama. Ja se iskreno nadam da će i Dom naroda shvatiti ozbiljnost situacije i da će sve stranke koje su podržale u Predstavničkom domu, a ne znam da iko nije podržao, isto to učiniti i u Domu naroda”, poziva Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PSBiH.

Da političke predstavnike iz Republike Srpske ne brinu finansijske posljedice koje će jednako “udariti” i Sarajevo i Banjaluku, najbolje govori današnja izjava Milorada Dodika.

“Ali pustite taj evropski put, šta to više znači?! Ovih dana svi jure da se donese zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti…onda ovi lažni Evropejci pričaju kako oni nešto guraju. Ništa se ne gura, BiH ostaje jednako neuspješna zemlja u kojoj je jedina sreća da se doživi mirna disolucija, pa da dva ili tri dijela krenu kuda oni hoće”, kaže Dodik.

Iz Vijeća Evrope, čije je Moneyval tijelo, poručili su kako eksperti ne daju izjave za javnost tokom evaluacijskih posjeta. Sa epitetom finansijski rizične zemlje, Bosni i Hercegovini se, smatraju mnogi, ne smiješi otvaranje pregovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!