Google Pay dostupan za korisnike Mastercard kartica u BiH

Ekonomija 10. jul 202310:41 0 komentara

Mobilna plaćanja su značajan trend u platnoj industriji širom svijeta, a posljednjih godina i u Bosni i Hercegovini je sve veći broj rješenja za mobilna plaćanja koja se nude građanima. Pored već postojećih metoda za mobilna plaćanja koja su dostupna korisnicima Mastercard kartica u BiH, od sada na raspolaganju imaju još jedno – Google Pay.

Kao dio globalnih rješenja koja je kompanija Mastercard dovela na lokalno tržište, građani sada mogu izabrati i Google Pay uslugu, te se tako BiH pridružila zajednici od 60 zemalja i teritorija u kojima Google Pay korisnicima pruža brz, lak i siguran način plaćanja putem Android telefona ili Wear OS uređaja. Ovaj izuzetno praktičan i siguran beskontaktni način plaćanja koji odgovara potrebama kornisnika u svakom trenutku, istovremeno podstiče napore da se ubrza usvajanje digitalnih plaćanja visoke sigurnosti koje je u skladu s ubrzanim tempom tržišta Bosne i Hercegovine koja je već na putu ka digitalnoj transformaciji.

Google Pay obuhvata korisnike Android i WearOS sistema, što znači da ima najširi doseg imajući u vidu veliki udio Android platforme na tržištu BiH. To znači da će veliki broj građana plaćati i brže i lakše – mobilnim telefonom ili drugim prenosivim uređajem!

Kako se obavlja plaćanje Google Pay uslugom?

Plaćanja mobilnim novčanicima su beskontaktna plaćanja, kao što se plaća beskontaktno karticama – jednostavnim prislanjanjem telefona ili drugog prenosivog uređaja sa NFC tehnologijom na POS terminal. Da bi se nešto platilo mobilno, korisnik mora u svom mobilnom telefonu ili drugom prenosivom uređaju imati instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je integrisana Google Pay usluga.

Korisniku nije potrebna nova platna kartica, jer u mobilni novčanik “dodaje” Mastercard debitnu ili kreditnu karticU koja postaje digitalna, a jedino je važno da je karticu izdala banka koja je podržala, odnosno omogućila mobilna plaćanja, a u slučaju Google Pay usluge to su NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

Osim što nije potreban novčanik, beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja i bez dodatnog unosa PIN koda, kao i internet konekcije i to na svim prodajnim lokacijama gdje je inače dostupno beskontaktno plaćanje – marketi, restorani, butici, pošte itd.

Google Pay beskontaktno plaćanje – visok stepen bezbjednosti

Osim što je praktično za korištenje, plaćanje putem Google Pay usluge sa povezanom Mastercard karticom donosi dodatni stepen bezbjednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard.

Naime, tokenizacija osigurava da se prilikom transakcije koristi zamjenski broj kartice ili token, tako da se pravi broj kartice ne dijeli sa trgovcem.

Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju – identični.

Lansiranje Google Pay usluge na tržištu BiH pokazuje opredijeljenost kompanije Mastercard izgradnji modernog sistema digitalnih plaćanja i digitalne ekonomije koja ne zaostaje za svjetskim trendovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!