I mrtvi zarađuju milione: Objavljena lista najplaćenijih zvijezda, moglo bi vas iznenaditi ko je na vrhu

Ekonomija 19. sep 202310:42 0 komentara
Jesse D. Garrabrant / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Forbes je objavio listu najbolje plaćenih mrtvih slavnih osoba za 2022. godinu. Popis donosi rekordne brojke i impresivne zarade preminulih umjetnika, sportaša i zabavljača.

Ukupna zarada ovih ikona iznosi nevjerojatnih 1,6 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od čak 72 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je zabilježeni vrhunac u 12-mjesečnom razdoblju od kako se prate zarade preminulih slavnih osoba, počevši od 2001. godine.

Mi donosimo listu s top 10 imena:

1. J. R. R. Tolkien: 500 miliona dolara

Umro: 2. septembra 1973. (81 godina)

Švedska kompanija za videoigre Embracer sklopila je 2022. dogovor o kupovini prava na The Lord of the Rings i The Hobbita i istražit će mogućnosti za kreiranje novih igara, filmova i drugih sadržaja vezanih za LOTR i The Hobbita. To ih je ulaganje koštalo ogromnih 788 miliona dolara, a prema izvorima, najmanje 500 miliona izdvajaju za Tolkienova prava, piše India Times.

REUTERS/Aly Song

2. Kobe Bryant: 400 miliona dolara

Umro: 26. januara 2020. (41 godina)

Legenda L.A. Lakersa, Kobe Bryant, imao je sedam posto udjela u energetskom piću BodyArmor. Nakon što je Coca-Cola otkupila 70 posto udjela za 5,6 milijardi dolara, Bryant je ostvario prihod od 400 miliona dolara.

3. David Bowie: 250 miliona dolara

Umro: 10. januara 2016. (69 godina)

Warner Chappell Music preuzeo je 2022. sva prava na katalog Davida Bowieja, a čini ga 26 studijskih albuma, singlovi i drugi projekti. Prema Variety izvještaju, katalog je prodan za 250 miliona dolara.

EPA

4. Elvis Presley: 110 miliona dolara

Umro: 16. augusta 1977. (42 godine)

Turisti koji su posjetili Presleyjevo imanje Graceland tokom pandemije doprinijeli su zaradi od najmanje 80 miliona dolara. Hit biografski film o Elvisu također povećava interes i zaradu jednog od najvećih pjevača svih vremena.

5. James Brown: 100 miliona dolara

Umro: 25. decembra 2006. (73 godine)

“Najvrjedniji čovjek u show businessu” samo nastavlja raditi, iako je mrtav, navodi Forbesova lista. Primary Wave, nezavisni glazbeni izdavač sa sjedištem u New Yorku, ugrabio je muzička prava, nekretnine, ime i lik.

6. Michael Jackson: 75 miliona dolara

Umro: 25. juna 2009. (50 godina)

S ukidanjem ograničenja zbog pandemije, predstava Cirque de Soleil temeljena na Michaelu Jacksonu u Las Vegasu ponovno je privukla publiku i prikupila značajne prihode, zajedno s muzičkim katalogom Kralja popa. Također, mjuzikl “MJ The Musical” na Broadwayu, koji prepričava priču o životu Michaela Jacksona, ostvario je impresivnih 80 miliona dolara do novembra 2022. Ovaj uspjeh ostvaren je uprkos tome što je mjuzikl premijerno izveden samo devet mjeseci prije.

EPA

7. Leonard Cohen: 55 miliona dolara

Umro: 7. novembra 2016. (82 godine)

Sljedeći na Forbesovoj listi je Leonard Cohen, poznat po pjesmi “Hallelujah”. Hipgnosis, javna tvrtka za muzički menadžment i intelektualno vlasništvo pod vodstvom Mercka Mercuriadisa, preuzela je prava na Cohenovu muziku i imanje.

8. Dr. Seuss: 32 miliona dolara

Umro: 24. septembra 1991. (87 godina)

Stanovnici Whovillea, svijeta veličine zrnca prašine, zajedno s bezvremenskim likovima poput Mačka u šeširu, Grincha i Loraxa, generirali su više od 16 miliona dolara u prodaji knjiga od prošlog novembra. Prava na likove Dr. Seussove također su prodana Netflixu, što je dodatno doprinijelo ovim impresivnim prihodima.

9. Jeff Porcaro: 25 miliona dolara

Umro: 5. augusta 1992. (38 godina)

Jeff Porcaro, bubnjar iz rock grupe Toto, ostavio je značajan trag u muzičkoj industriji. Njegove saradnje s muzičkim velikanima poput Quincyja JonesaMichaela JacksonaSteelyja DanaErica ClaptonaPaula McCartneyja i Brucea Springsteena doprinijele su njegovoj reputaciji. Primary Wave je stekao prava na Porcarovu muziku i snimanja, osiguravajući daljnje prihode od njegova glazbenog naslijeđa.

10. Charles Schulz: 24 miliona dolara

Umro: 12. februara 2000. (77 godina)

Charles Schulz, američki crtač stripova, poznat je po stvaranju klasičnih blagdanskih specijala poput “It’s The Great Pumpkin, Charlie Brown,” “A Charlie Brown Thanksgiving” i “A Charlie Brown Christmas”. Prava na te posebne emisije 2022. godine stekla je Apple TV za svoju plaćenu uslugu streaminga, zamjenjujući tradicionalna emitiranja na besplatnoj televiziji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!