Iz Energoinvesta poručili Bečareviću: Smanjenje cijene gasa za 30 posto nerealno

Ekonomija 04. apr 202311:23 0 komentara
OE KLAMAR / AFP / ILUSTRACIJA

Nakon što je ministar komunalne privrede infrastrukture prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević uputio zahtjev za sniženje cijene prirodnog gasa za 30 posto oglasili su se iz Energoinvesta.

“Javnosti je poznato da je Energoinvest odavno prestao reagovati na istupanja Almira Bečarevića, koji se u medijima najčešće oglašavao o pitanjima u sektoru snabdijevanja prirodnim gasom. S obzirom na to da se u ovom slučaju Almir Bečarević obraća medijima u svojstvu kantonalnog ministra, pri čemu se suština njegovog obraćanja odnosi na poslovanje Energoinvesta i nažalost iznošenje proizvoljnih zaključaka i nerealnih prijedloga, dužni smo reagovati saopćenjem”, naveli su na početku iz ovog preduzeća.

Podsjetili su na to da se Bečarević 3. aprila 2023. godine (jučer) obratio Federalnom ministarstvu energetike industrije i rudarstva i Ministarstvu trgovine FBiH sa zahtjevom za sniženjem cijene prirodnog gasa za 30 posto, “bez navođenja tržišnog odnosno ekonomskog osnova za ovakav zahtjev”.

“Kako se ovakvim istupanjima koja su naravno iz pozicije krajnjih korisnika poželjna ali nažalost nerealna i potencijalno unose zablude u javnosti, Energoinvest navodi sljedeće: Prirodni gas je uvozni resurs na čiju cijenu prevashodno utječe tržišna cijena ovog energenta na međunarodnom tržištu na isti način kako na cijenu tečnih fosilnih goriva utječe cijena barela nafte kao uostalom i desetine drugih uvoznih i berzanskih roba”, istakli su iz Energoinvesta.

Također, kada je u pitanju cijena prirodnog gasa za krajnjeg kupca ističu da je potrebno znati da se od momenta kupovine i uvoza gasa što čini Energoinvest na istu obračunava još sedam troškovnih stavki.

“Od kojih su najveće trošak PDV-a, troškovi transporta kroz BiH od strane 3 transportera te troškovi distributera Sarajevogas. Ovome treba dodati i uticaj promjene kursne razlike USD/KM, bankarski troškovi kao i potrebne korekcije po osnovu kalorijske vrijednosti isporučenog plina. Struktura ovih troškova je poznata i isti su zakonski propisani ili odobravaju nadležna ministarstva, federalna i kantonalna, odnosno, Agencija iz Republike Srpske”, pojasnili su.

Iz Energoinvesta ističu da je fokusiranje kantonalnog ministra na navodnu visoku cijenu usluga ove firme sasvim paušalno.

“Jer svi učesnici navedeni u tački 2 imaju značajno veće učešće u cijeni gasa od učešća Energoinvesta, što je jasno demonstrirano na zajedničkim sastancima federalnog i kantonalnog Ministarstva sa učesnicima u gasnom poslu. Upravo je indikativan primjer sniženja cijena prirodnog gasa u prethodnom kvartalu kada je Energoinvest spustio cijenu gasa kupcima, uključivo i Sarajevogas/Toplane od 9,6% da bi ova dva kantonalna preduzeća izvršili smanjenje cijena prema krajnjim kupcima za 8,9%, odnosno, u slučaju Toplana za 6%”, naglasili su iz Energoinvesta.

Bečarević uputio zahtjev federalnim ministrima za smanjenje cijene gasa

Pojasnili su da cijenu prirodnog gasa koju Energoinvest kao snabdjevač obračunava, odobrava Vlada FBiH na bazi predočenog zahtjeva sa svim kalkulativnim stavkama.

“Stoga prijedlog Kantonalnog Ministra da federalno ministarstvo samoinicijativno donese odluku o drastičnom i nerealnom sniženju cijene prirodnog gasa za 30% može dovesti samo do obustave isporuke gasa jer je zakonska obaveza svih privrednih društava u ovoj zemlji pa i Energoinvesta da ne smiju ulaziti u poslovne aranžmane sa unaprijed poznatim negativnim i štetnim finansijskim ishodima. Saglasno navedenom, Energoinvest će i ovog tromjesječja koje započinje od 1. aprila 2023. godine dostaviti prijedlog Vladi FBiH radi odobrenja nove realne cijene prirodnog gasa, nakon što iste dobijemo od Gazproma”, istakli su.

Pojašnjavaju da je i pri sadašnjoj cijeni prirodnog gasa energetska vrijednost tj. cijena 1 kwh dobijena iz prirodnog gasa jeftnija od cijene 1kwh električne energije (srednja tarifa za 25 posto0 jeftinije) kao i cijene 1kwh dobijene iz tečnih fosilnih goriva.

“Opaske kantonalnog ministra o poslovnom bilansu Energoinvesta nisu nam sasvim jasne. Možemo samo potvrditi da je poslovni bilans Energoinvesta u 2022. godini pozitivan, da se prihodi iskazani u bilansu, a koji se odnose na domaće tržište, na šta se i fokusira Kantonalni ministar, u najvećem obimu odnose na poslove sa gasom, što je situacija koja se u pogledu iznosa u bilansima Energoinvesta iskazuju već više desetina godina. Bojimo se da je Kantonalni Ministar pomiješao pojmove prihoda od profita odnosno pozitivnog ostatka. U vezi sa poslovnim bilansom, zadovoljstvo nam je podsjetiti Ministra da Energoinvest u ovom trenutku uspješno realizuje poslove osim u BiH, također i u Alžiru, Tanzaniji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Stoga zaključujemo da se radi o svjesnoj namjeri kantonalnog ministra da izvrši atak na Energoinvest čiji će motivi i razlozi biti jasno poznati i prezentirani javnosti uskoro”, zaključili su iz Energoinvesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!