Iz Tuzle avionom do Istanbula: “Prvi put sam u Bosni”

Ekonomija 24. aug 202419:01 0 komentara

Na pistu zračne luke u Tuzli sletio je prvi zrakoplov tvrtke Pegasus, koja će u narednom razdoblju letjeti ka Istanbulu. Ovo je nova šansa za zračnu luku koja se već dulje vrijeme suočava s drastičnim padom broja putnika, otkad je WizzAir zatvorio svoju bazu.

Prvi avion iz Istanbula za Tuzlu danas je bio krcat.

“Prvi put sam u Bosni. Došla sam sa porodicom. Izabrali smo Pegasus jer ima najjeftinije karte. Došli smo ovdje, ali idemo i u druga mjesta”, kazala je jedna od putnica.

Za TK koji je zabilježio strmoglav pad broja putnika i broja destinacija, pun Pegasusov avion, daje nadu da će biti bolje.

“Nakon dugog niza godina, uspjeli smo dobiti redovnu liniju za Istanbul. Pogotovo kada se radi o Pegasusu. Današnje punjenje je pokazalo da građani TK i regije žele u Tursku i sa turskim prevoznikom. Avion je bio pun u dolasku, a 20-ak mjesta nije bilo popunjeno u odlasku”, rekao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

Irfan Halilagić, premijer TK je također iskazao svoje zadovoljstvo.

“Nama je važno da je to renomirana kompanija, da je ovo jedan prvi korak i početak saradnje koja će, ubijeđeni smo, nakon naših kontakats i razgovora i vizije koju smo prezentirali, biti dugotrajna”, istakao je on.

Tuzla i Turska imaju posebne konekcije u povijesnom kontestu, a očekuje sa da to bude i u ekonomskom, kazala je turska delegacija.

“Posebno se nadam da će ovi letovi doprinijeti ekonomsko-trgovinskom razvoju ove regije. Danas smo realizovali prvi let sa kompanijom Pegasus, a početkom oktobra i kompanija AJet počinje sa svojim letovima iz Istanbula za Tuzlu”, naveo je Enver Iskurt, pomoćnik ministra za promet i infrastrukturu.

Kao jedna od mlađih svjetskih aviokompanija, Pegasus ima 108 aviona u floti te opslužuje letove na 107 destinacije u svijetu, a ovo je druga destinacija u BiH.

“Mi kao Direkcija civilnog vazduhoplovstva Turske pružamo na raspolaganje generalno BiH, a posebno Tuzli i TK, sve svoje resurse kojima raspolažemo i kada je u pitanju edukacija i sve ono što možemo doprinijeti kako bi ova regija napredovala”, kazao je Kemal Yuksek, direktor Direkcije civilnog vazduhoplovstva.

Emre Pekesen, direktor prodaje i širenja mreže Pegasus također je bio euforičan.

“Bit će nam čast i zadovoljstvo narodu Tuzle ponuditi jeftine karte kako za Istanbul, tako i za druge svjetske destinacije na koje mi prevozimo putnike na Bliskom Istoku i na svim drugim zemljama”, rekao je on.

Pegasus ima dozvolu Turske za letove iz te zemlje u druge zemlje i nazad te ne mogu raditi iz neke druge države. Inače, sa tuzlanskog aerodroma WizzAir trenutno opslužuje letove na tri evropske destinacije.

Kada je u pitanju vraćanje letova za popularne destinacije u Zapadnoj Evropi, nadležni su veoma škrti sa informacijama. Ono što do sada znamo je da pregovori i razgovori traju. Još uvijek čekamo rezultate tih razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!