Katastrofalan utjecaj klimatskih promjena: Najmanja proizvodnja vina u posljednjih 60 godina

Ekonomija 07. nov 202315:54 0 komentara
Pixabay

Očekuje se da proizvodnja vina u svijetu ove godine padne na najniži nivo u posljednjih 60 godina, uslijed loše žetve na južnoj hemisferi i kod pojedinih većih evropskih proizvođača, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

OIV je u početnim projekcijama odredio svjetsku proizvodnju vina, isključujući sokove i mošt, na između 241,7 miliona i 246,6 miliona hektolitara, sa srednjim očekivanjem od 244,1 miliona hektolitara.

U saopštenju se ističe da su procjene manje za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu i najmanje od 1961. godine, kada je procjena bila 214 miliona hektolitara, piše SRNA.

Zapremina od jednog hektolitra jednaka je količini od 133 standardne flaše vina.

Vinari u prestižnoj francuskoj regiji Bordeaux će preorati hiljade hektara vinograda zbog promjenjenih potrošačkih navika i globalnog zagrijavanja koji su pogodili jedan od dragulja poljoprivredne industrije ove zemlje.

Utjecaj klimatskih promjena

Sa druge strane, japanska kompanija za proizvodnju piva Asahi upozorila je prije par mjeseci da bi klimatske promjene mogle da dovedu do nestašice piva, pošto toplije temperature pogađaju zalihe ječma i hmelja širom svijeta.

Prema scenariju UN povećanja globalne temperature od četiri stepena Celzijusa, žetva ječma u Francuskoj mogla bi da se smanji za 18 odsto do 2050. godine, dok bi se žetva u Poljskoj smanjila za 15 odsto. Kvalitet hmelja, koji je ključna komponenta za očuvanje, kao i ukus piva, opao bi za 25 odsto u Češkoj, jednom od najvećih svetskih proizvođača hmelja.

Prema posljednjim analizama tijela UN za praćenje globalnih napora da se ograniči zagrijavanje svijet ide ka porastu temperature do 2,6 stepena Celzijusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!