Kineske vjetrenjače u BiH vrte “u prazno”

Ekonomija 19. sep 202416:05 0 komentara
RSE

Dvadeset vjetrenjača Vjetroelektrane Ivovik na brdu između Livna i Tomislavgrada u zapadnoj Bosni mjesecima vrte "u prazno".

Vjetroelektrana (VE) još nije dobila dozvolu za proizvodnju električne energije, a nema ni licencu za međunarodnu trgovinu koja bi Ivoviku omogućila prodaju električne energije na stranom tržištu, potvrdili su iz nadležnih institucija za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedina izravna kineska investicija u Bosni i Hercegovini, čija vrijednost je procijenjena na više od 130 milijuna eura osiguranih iz kineske inicijative Pojas i put, trebala je početi s radom prošle godine.

Elektrana bi trebala godišnje proizvoditi oko 259 gigawatsati, što je, usporedbe radi, oko četvrtine struje proizvedene u cijeloj BiH u junu 2024. godine.

Projekt su započeli lokalni vlasnici, među kojima je bio i biznismen Ivan Matković. Oni su za oko 1.000 eura osnovali firmu Ivovik d.o.o. 2006. godine.

RSE

Vlada Livanjskoj kantona, u kojoj je sjedio Ivanov brat Stjepan, toj firmi je dvije godine kasnije za 20-ak hiljada eura prodala koncesiju na 30 godina.

Taj rok počinje teći od datuma puštanja u pogon čime je onemogućeno drugom potencijalnom investitoru da dobije koncesiju istoj lokaciji.

Ivan Matković je vlasništvo prenio na Stjepana kojem je završio ministarski mandat, a udjel su nakon njegove smrti naslijedila djeca. Većinski udjel u firmi lokalni vlasnici prodali su kineskim kompanijama CNTIC Capital Co. Limited i Sinohydro za neobjavljeni iznos, uključujući i koncesiju za vjetroelektranu.

Kineski ulagači i radnici počeli su radove u decembru 2021. godine, a s početkom gradnje vjetroelektrane počeo je i spor pred sudom u Livnu.

Grupa mještana tvrdi da im je lokalna vlast nezakonito oduzela zemljište i dala kineskim investitorima na korištenje.

Koje dozvole nedostaju?

Iz Elektroprijenosa BiH su za RSE potvrdili da vjetroelektrani nisu izdali odobrenje za priključenje, jer Ivovik nije dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Ante Ivković (prvi sdesna), s rođacima Slavkom i Antom, tvrdi da mu je oduzeta zemlja i dana Kinezima na korištenje, Livno, BiH, 24. 8. 2023. (RSE)

“Korisnik uz zahtjev za izdavanje odobrenja za priključenje nije dostavio upotrebnu dozvolu za objekt VE Ivovik, koji uključuje i visokonaponsko postrojenje koje pripada korisniku”, naveli su za RSE iz ove državne kompanije koja upravlja prijenosom električne energije.

Upotrebnu dozvolu za ovakve objekte izdaje entitetsko Ministarstvo za prostorno uređenje. Bez ove dozvole se građevina ne može koristiti, odnosno vjetroelektrana staviti u pogon.

Ministarstvo, po proceduri, imenuje stručnu komisiju koju čini po jedan inženjer za svaki od radova – arhitektonskih, građevinskih, mašinskih, elektroradova, zaštite na radu i slično – koja izađe na teren i izvrši tehnički pregled.

Investitor, pored ostale dokumentacije, mora priložiti i odobrenje za građenje, te kopiju katastarskog plana s ucrtanim položajem građevine.

Iz Ministarstva prostornog uređenja Federacije BiH u pisanom odgovoru za RSE naveli su da su 30. avgusta ove godine izdali upotrebnu dozvolu za VE Ivovik, sa pristupnim cestama, platoima i pratećim objektima.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!