Koji turisti najviše posjećuju Sarajevo?

Ekonomija 20. maj 202419:30 0 komentara

Danas su naše kamere na ulicama Sarajeva zabilježile brojne turiste iz Mađarske, Indonezije, Kine i Njemačke. Predviđa se uspješna ovogodišnja turistička sezona. Resorno federalno ministarstvo pohvalilo se ekstremno uspješnim podacima u prva tri mjeseca ove godine.

Sarajevo, mjesto gdje se istok susreće sa zapadom, stvarajući jedinstvenu harmoniju različitosti. Živahne ulice, šarenilo različitih prodavnica i mirisi hrane, nešto su što turisti iz različitih zemalja rado obilaze.

“Sviđa mi se sve, jako je lijep grad, sve je organizirano, tako da znaš gdje je stari dio grada i drugi dio grada i to stapa fotografiju različitih kultura”, smatra Carita, turistikinja iz Njemačke.

“Volim pogled, imate jako lijep pogled i hrana također, jako je ukusna i volim je baš”, dodaje Amalia, turistikinja iz Indonezije.

Baščaršija, središnje mjesto Sarajeva, nije samo turistička atrakcija već i dom brojnih vještih zanatlija koji godinama čuvaju bosansku tradiciju od zaborava.

“Pa da vam kažem, turista je zaista na obilje, njima je ovdje lijepo. Prvo što im je jeftino, a drugo što imaju ugođaj, od kulturno-historijskog naslijeđa do ovih zanata i do drugih gastronomije, tako da im je relativno jeftino”, ističe Nasir Jabučar, zanatlija.

Kako kažu, iako njihov posao zavisi od turističke sezone, još uvijek turisti sa oduševljenjem kupuju njihove rukotvorine.

“Obično džezve, suveniri za kafu, servisi jer Sarajevo je po tome poznato i tako neki magnetići. Nešto što je sitno jer svugdje su ovdje ta ekonomska moć oslabila i tako da ljudi ponesu po neki suvenir, ali i to je zauhar”, navodi Jabučar.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma saopćilo je da podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine o broju turista u Federaciji BiH potvrđuju rekordnu posjećenost.

Tokom marta ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više nego u martu 2023. godine. Ukupan broj noćenja turista u martu je iznosio 129.408, što je za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Učešće domaćih turista je oko 30 posto, a stranih oko 70 posto. Iz federalnog ministarstva turizma su kazali kako su najviše dominirali gosti iz regije, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!