Koliko iznosi naknada za nezaposlene u Njemačkoj i da li je bolje raditi ili primati novac od države

Ekonomija 02. okt 202312:27 0 komentara
euro euri
Pixabay

Naknada za nezaposlene građane – Bürgergeld u Njemačkoj raste početkom godine. Kritičari kažu kako to znači da se više ne isplati raditi, nego je bolje primati naknadu od države. Institut WSI napravio je poređenje primanja osobe koja ne radi i prima novac od države s primanjima osoba koja rade za minimalac.

Od 1. januara 2024. naknada građanski dohodak, odnosno Bürgergeld će se povećati za 12 posto.

“Budući da su socijalne naknade visoke, osobama s minimalnom i niskom platom često se više ne isplati da rade”, navode opozicioni političari.

Institut za ekonomske i društvene nauke (WSI) sindikalne zadruge Hans Böckler izračunao je da se u Njemačkoj ipak isplati raditi, prenosi Fenix-magazin.

“Više novca ako radite”

Upoređeno je osam različitih domaćinstava u kojima jedan član radi puno radno vrijeme uz minimalnu platu s zajednicama ugroženih koji primaju građanski dohodak, a u kojima niko ne radi.

U obzir je uzeta prosječna najamnina u cijeloj zemlji s dodatnim troškovima.

“Otkrili smo da u svim ovim domaćinstvima imate više novca ako radite i da je razlika u primanjima vrlo jasna”, rečeno je WSI-a.

Stoga iz Instituta ne vide nikakav podsticaj u prestanku rada i primanju građanskog dohotka.

Kako je navedeno u analizi prihodi jednočlanog domaćinstva koji prima građanski dohodak iznose 966 eura, dok prihodi jednočlanog domaćinstva koji radi za minimalnu satnicu iznose 1.498 eura. Radi se dakle o razlici od 532 eura.

Samohrani roditelj s djetetom (starost 14-17) godina ima prihode od 1.701 eura ako prima građanski dohodak. S druge strane, isti roditelj ako radi za minimalnu platu ima primanja od 2.465 eura. Razlika dakle iznosi 764 eura u korist onoga koji radi.

Porodica s troje djece ima primanja od 3.514 eura ako primaju naknadu građanski dohodak. Primanja ove porodice ako roditelji rade za minimalnu satnicu iznose 3.960 eura. Radi se o razlici od 446 eura.

Jednostavni prikaz primanja onih koji rade i onih koji ne rade od 2024. godine:

Samac – Prihodi domaćinstva ako prima Bürgergeld 966 eura, prihodi domaćinstva ako radi za minimalnu satnicu 1.498 eura, razlika 532 eura

Samohrani roditelj s jednim djetetom (14-17 godina) – Prihodi domaćinstva ako prima Bürgergeld 1.701 eura, prihodi domaćinstva ako radi za minimalnu satnicu 2.465 eura, razlika 764 eura

Porodica s troje djece – Prihodi domaćinstva ako primaju Bürgergeld 3.514 eura, prihodi domaćinstva ako rade za minimalnu satnicu 3.960 eura, razlika 446 eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!