Konačan kraj firme koja je držala kultni sarajevski ugostiteljski objekat i kino

Ekonomija 01. jun 202407:47 0 komentara
DW

Općinski sud u Sarajevu, odnosno stečajni sudija Mirela Čajić-Puljić, provodi prethodni postupak radi utvrđivanja da li postoje uslovi za otvaranje stečajnog postupka nad imovinom stečajnog dužnika Imperijal d.o.o. Sarajevo.

Riječ je o društvu sa sjedištem u Ulici Maršala Tita br. 56, Sarajevo, gdje se nekada nalazilo kino i poznati ugostiteljski objekat. Sve to je davno zatvoreno a firma je odavno propala, piše BiznisInfo.ba.

Pozivaju se povjerioci i zainteresovana lica da u roku od 30 dana, od dana objavljivanja ovog poziva, predlože otvaranje stečajnog postupka nad imovinom stečajnog dužnika Imperijal, uz uplatu predujma za obezbjeđenje troškova stečajnog postupka u iznosu od 6.000 KM.

Ukoliko u ostavljenom roku niko od pozvanih ne predloži otvaranje stečajnog postupka i ne uplati određeni predujam sud će donijeti Rješenje o otvaranju i zaključenju stečajnog postupka.

Ako zainteresovana lica predlože otvaranje stečajnog postupka i uplate određeni predujam u navedenom roku, sud će otvoriti stečajni postupak i voditi ga u skladu sa odredbama Zakona o stečaju.

U prethodnom postupku privremeni stečajni upravnik je u Izvještaju od 29. novembra 2023. godine naveo da postoje zakonski razlozi za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom Imperijal d.o.o. Sarajevo, ali da imovina dužnika nije dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka.

Osnivač ove firme je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Sarajevo.

Kino Imperial – historija

Kino Imperijal imalo je dugu historiju i tradiciju. Nekadašnje kino “Romanija” osnovano je 1913. godine u zgradi koja je nacionalni spomenik. Posljednja projekcija u ovom kinu održana je 2008. godine.

Projekcije u ovom kinu prikazivale su se i za vrijeme ratova.

Osim kina, u zgradi se nalazilo i nekoliko slastičarni. Najprije “Sabo”, “Palma”, a od 1992. godine sa radom je počela kafana i slastičarna “Imperijal”. U zgradi je smješten i Kamerni teatar 55, te galerija Gabrijel. Ova historijska građevina u Titovoj 56 proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 2015. godine.

I pored odlične lokacije, kino nije u funkciji od 2008. godine. Prije četiri godine kinodvorana je pretvorena u višenamjenski prostor pod nazivom “Brew Imperial Society (BIS)“, ali pandemija je učinila svoje i BIS je stavio ključ u bravu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!