MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Ekonomija 13. apr 202413:30 0 komentara
NICHOLAS KAMM / AFP

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavio je da je ponovo imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne finansijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za čelno mjesto Međunarodnog monetarnog fonda, ostati na dužnosti kada joj sadašnji mandat završi 30. seprembra 2024. godine.

Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u saopćenju potvrđujući odluku odbora, prenosi Al Jazeera.

“Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica”, rekla je Georgieva.

“Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a”, dodala je.

Georgieva, 70-godišnja Bugarka, vodi MMF od 2019. godine.

Tokom njenog mandata, MMF je pomogao zemljama koje su se suočile s finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa i posljedicama izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu, naročito u Evropi.

Prema kontroverznom, decenijama starom sporazumu između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, Međunarodni monetarni fond historijski vodi Evropljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!