Ništa od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla?

Ekonomija 11. okt 202318:52 1 komentar

Od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla vrlo je izvjesno neće biti ništa. Ovaj nekada najvažniji projekat u BiH koštao je do sada građane Federacije 300 miliona maraka, a da ni temelji nisu urađeni. Elektroprivreda BiH je uputila treću opomenu za kršenje ugovora kineskom konzorciju.

O projektu se govori još od 2010. godine, kada su igri bili švicarski investitor Alpiko, ali promijenom upravljačkih struktura u Elektroprivredi BiH u igru je ušao kineski konzorcij.

Uvažavajući ocjenu stručnog tima da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne posjeduju zahtjevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju Ugovora o izgradnji Bloka 7, JP Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH donijela odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme i o tome informisala Konzorcij, uz zahtjev da pristupi realizaciji svojih ugovornih obaveza u skladu s važećim Ugovorom. U ovisnosti od daljeg postupanja Konzorcija JP Elektroprivreda BiH će poduzimati naredne korake na zaštiti vlastitih i interesa Federacije BiH“, kazali su iz Elektroprivrede BiH.

Bivši direktor Elektroprivrede kaže da bi projekat završio do 2014. da nije smjenjen sa ove funkcije.

Nikšić je bio premijer, ministarstvo energetike pripalo SDA i gospodinu Trhulju koji je bio ministar energetike, Grabovica generalni direktor od 11 do 15. i tad se obustavio projekat ustvari za koji se govorilo sve je dobro ali bila je samo jedna ponuda Švicarske“, kazao je Amer Jerlagić, bivši direktor EP BiH.

Odabrao se investitor iz Kine kojemu je do sada na račun avansa uplaćeno 200 miliona KM. Uz tekuće troškove utrošeno je 300 miliona, a da nema ni temelja za Blok 7. Elektroprivreda BiH je uzela i kredit kineske državne banke od 1,5 milijardu maraka. Zastupnik Parlamenta FBiH iz Tuzle kaže da je bio protiv ovog projekta i 2019. kada se Federacija kreditno zaduživala.

“Sjećam se riječi tadašnjeg generalnog direktora Bajazita Jašarevića koji je rekao da pred nama stoji povijesni projekat očišćen od svake korupcije. Naša stranka je bila u tom trenutku jedina stranka koja je bila protiv. Od 98 zastupnika nas 6 je glasalo protiv jer smo dobili instrukcije i jasna argumentirana uvjeravanja iz Evropske energetske zajednice da se radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći. Mi smo to slijedili a kasnije se to potvrdilo da je to nedozvoljena državna pomoć”, kazao je Mirsad Čamdžić, zastupnik Parlamenta FBiH (Naša stranka).

Osim što je nedozvoljena pomoć ni standardi po kojima bi se radio Blok 7 nisu zadovoljavajući za EU, ali ni svijet, koji se želi u potpunosti dekarbonizirati u budućnosti.

“Ta budućnost jasno ukazuje da nema novih termoelektrana na ugalj. Dakle to je jedini i osnovni pokazatelj uzimajući u obzir sve ono što je međunarodna zajednica, dakle ne samo energetska kao sekretarijat, nego međunarodna zajednica koja uzima u obzir i SAD uložila u BiH, milijarde dolara, u proces dekarbonizacije i tranzicije”, kaže Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.

Iz Elektorprivrede BiH nisu željeli dalje komentarisati da li će se dio novca građana Federacije od 300 miliona KM već uloženih u nekada najperspektivniji energetski projekat u našoj državi, vratiti u budžet. Jedino što je izvjesno je da će se građani Tuzle nastaviti gušiti u prekomjernoj emisiji CO2, a BiH nastaviti neispunjavati uvjete Evropske energetske zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare