Njemački mediji o katastrofi u dalmatinskom gradu: “Postalo je nepodnošljivo”

Ekonomija 29. maj 202416:08 0 komentara
Trogir (Peter Vrabel / Alamy / Alamy / Profimedia)

Kako javljaju njemački mediji, hrvatski grad Sevid kod Trogira, koji se smatra jednim od bisera Jadrana, bori se s velikim nedostatkom vode.

Na njemačkom portalu Frankfurter Rundschau govorilo se o hrvatskom mjestu Sevid kod Trogira, koji važi za “biser na Jadranu”.

Kristalno čisto more, beskrajne plaže i skrivene uvale – Hrvatska ima puno toga za ponuditi, posebno obala Dalmacije, počinje tekst na portalu koji je objavio Jutarnji list. Posebno se ističe Sevid, gdje trenutno imaju veliki problem s vodom.

“Mještani su bez vode već deset dana. Iako je Sevid godinama priključen na vodovod. To nije rijetkost na Jadranu“, piše on.

Za njemački portal govorio je stanovnik Sevida, koji je situaciju ocijenio nepodnošljivom. “Očajni smo, nemamo kome da se obratimo, ali računi stižu”, rekao je mještanin i dodao da neki rješavaju probleme sa cisternama koje bi trebalo mjesecima da se pune kišnicom. Iznad svega, plaše se nadolazećeg ljeta.

Probleme uglavnom imaju mještani na okolnim brdima. Kako navodi Frankfurter Rundschau, kontaktirali su nadležnu vodovodnu kompaniju, gdje nisu dobili tačan odgovor koliko će ova situacija trajati. Sa sličnim problemima su se borili već prošle godine, kada su ih cisternama snabdijevali pitkom vodom. Ali tada su i dalje imali problema sa pritiskom. Iako je u rezervoarima bilo vode, ona nije tekla iz slavina. Mještani tako bespomoćno čekaju da vide šta će naredni mjeseci donijeti kada turisti posjete ovo mjesto.

U Sevidu živi između 160 stalnih i 1.400 privremenih stanovnika. U narednih 17 mjeseci očekuje se izgradnja elektroenergetske mreže u dužini od 11 kilometara. “Zvuči kao prilično ambiciozan projekat, jer je problem snabdijevanja Sevida pitkom vodom sve veći i veći”, piše Frankfurter Rundschau.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!