Njemačkoj prijeti ponovni pad u recesiju do kraja godine

Ekonomija 07. aug 202314:04 0 komentara
Fena

Industrijska proizvodnja u najvećoj europskoj ekonomiji pala je za 1,5% u junu u usporedbi sa majem, potaknuta padom od 3,5% u ogromnom njemačkom automobilskom sektoru. Strahuje se da pad u autoindustriji može dovesti do nove recesije u Njemačkoj, tek nekoliko mjeseci nakon što je zemlja izišla iz recesije.

Pad njemačke industrijske proizvodnje, koji je mnogo veći od predviđanja ekonomista, povećava rizik da će se lider u proizvodnji ponovno naći u problemu kasnije ove godine, te potencijalno pasti u novu recesiju, piše CNN.

Građevinski sektor, gdje je proizvodnja pala za 2,8 posto, također je imao negativan utjecaj na ukupnu industrijsku proizvodnju, objavio je u ponedjeljak državni ured za statistiku.

Njemačka je tek izašla iz recesije u razdoblju od aprila do juna jer je bruto domaći proizvod (BDP) ostao nepromijenjen u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, ali najnoviji privremeni podaci sugeriraju da blago poboljšanje stanja ekonomije možda neće potrajati.

“Očekujemo da će pad industrijske proizvodnje biti jedan od faktora koji će uzrokovati ponovno smanjenje njemačkog BDP-a u drugoj polovici ove godine”, napisala je Franziska Palmas, viša ekonomistica za Europu u Capital Economicsu.

Jörg Krämer, glavni ekonomist u Commerzbank, također je predvidio pad BDP-a kasnije ove godine.

Njemačka automobilska industrija, koja čini oko 5% ekonomije, bori se s oporavkom od udarca pandemije i poremećenih opskrbnih lanaca.

Oko 2,2 miliona automobila sišlo je s proizvodnih traka u prvoj polovici godine, prema Udruženju njemačke automobilske industrije. Iako je to bio značajan porast u usporedbi s istim razdobljem 2022., proizvodnja je još uvijek 10% niža nego u prvoj polovici 2019. Dosezanje razine proizvodnje prije pandemije moglo bi još potrajati.

“S obzirom na cjelokupnu ekonomsku situaciju i razvoj pristiglih narudžbi, može se očekivati da će se visoke stope rasta [proizvodnje] uskoro usporiti. Veliki zaostaci u narudžbama polako se smanjuju”, rekla je Hildegard Müller, predsjednica industrijskog tijela, u prošlomjesečnoj izjavi.

U drugim dijelovima njemačkog industrijskog sektora, koji uključuje proizvodnju energije, izgledi su svjetliji. Nove narudžbe u proizvodnji skočile su 7% u junu u odnosu na prethodni mjesec, pokazali su privremeni podaci u petak, iako su brojke bile iskrivljene velikim narudžbama.

“Njemačka industrija i dalje je u teškim vodama”, rekao je Salomon Fiedler, ekonomist iz Berenberga, u bilješci u ponedjeljak, ističući prošlogodišnji šok cijena energije i slabost potražnje u SAD-u i Kini, između ostalih faktora.

Volkswagen (VLKAF), najveći europski proizvođač automobila, bori se sa slabom prodajom u Kini – svom najvećem pojedinačnom tržištu – gubeći od lokalnih konkurenata.

Kompanija je izvijestila o padu isporuka u Kini od 14,5 posto u prvom kvartalu. Zabilježen je oporavak u aprilu i maju, ali isporuke u prvoj polovici sveukupno su i dalje bile manje za 1,2% u odnosu na isto razdoblje 2022.

Širi industrijski sektor Njemačke morao se boriti s visokim cijenama energije, koje su već rasle u Europi kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., dovodeći ih do rekordno visokih cijena. Cijene europskog prirodnog plina od tada su pale na 44% ispod svoje predratne razine.

Berenberg očekuje da će Njemačka ponovno pasti u “blagu recesiju” u drugoj polovici ove godine, dodao je Fiedler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!