Nova kreditna linija za digitalnu transformaciju MSP u ponudi Sparkasse Banke

Ekonomija 14. jul 202309:41 0 komentara
Sparkasse banka

Sparkasse Banka u ponudi ima novu „Go Digital in BiH“ kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje projekata digitalizacije poslovanja malih i srednjih biznisa uz poseban benefit – grant do 15% iznosa kredita.

U partnerstvu Sparkasse Banke i EBRD-a te podršku EU, prema malim i srednjim preduzećima (MSP) će se usmjeriti osam miliona eura kreditnih sredstava za ulaganja u automatizaciju i digitalizaciju u oblastima proizvodnje, procesa ili usluga. Na taj način, kompanije će se podržati na putu digitalne transformacije koja im treba donijeti veću produktivnosti i operativnu efikasnost, bolju usklađenost sa EU standardima, i u konačnici, veću konkurentnost na tržištima Evropske unije.

Osim kredita, mala i srednja preduzeća će imati koristi od poticaja u obliku bespovratnih sredstava vrijednih do 15% ukupnog iznosa kredita koje finansira Evropska unija.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, izjavila je: “Digitalni alati donose brojne prednosti za kompanije; smanjuju troškove, olakšavaju komunikaciju, pomažu integraciju malih preduzeća na globalnim tržištima, itd. Međutim, unatoč mnogim prednostima i mogućnostima koje donose digitalne tehnologije, mnoga mala i srednja preduzeća i dalje zaostaju u njihovoj implementaciji, posebno manje kompanije. Zbog toga sarađujemo sa EU i našim partnerskim bankama u Bosni i Hercegovini kako bismo osigurali dobro strukturirano finansiranje i potaknuli mala i srednja preduzeća da ulažu u digitalizaciju”.

Krediti su namijenjeni preduzećima koja prema EU standardima spadaju u mikro, mali i srednji biznis te imaju manje od 250 uposlenih i manje od 50 miliona eura godišnjeg prometa. Maksimalan iznos pojedinačnih kredita može biti jedan milion eura, uz minimalan rok otplate od 18 mjeseci.

Igor Bilandžija, Član Uprave Sparkasse Bank BiH je povodom potpisivanja ugovora o kreditnoj liniji izrazio zadovoljstvo zbog nastavka uspješne saradnje sa EBRD-om i još jednog povoljnog modela finansiranja koji će banka ponuditi svojim klijentima: “Jedna od strateških smjernica naše banke je da potiče održiv razvoj privrede sa fokusom na mali i srednji biznis, i da time doprinosi stvaranju nove vrijednosti i radnih mjesta u BiH. Digitalizacija je sigurno jedan od ključnih alata održivog razvoja kako samih kompanija, tako i zajednice u cjelini jer pozitivno utiče na nivo korištenja prirodnih resursa. Kroz ovu kreditnu liniju i partnerstvo sa EBRD-om želimo dati aktivnu potporu tom procesu”. Detalji o kreditnoj liniji na https://www.sparkasse.ba/bs/pravna-lica/finansiranje/ebrd–go-digital–kreditna-linija-

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!