Novi avioprevoznik leti iz Tuzle ka pet evropskih destinacija: 18. decembra prvi let

Ekonomija 01. dec 202315:14 2 komentara
N1

Grčka aviokompanija Lumiwings 18. decembra počinje letove s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) na pet evropskih destinacija, a u pripremi je i linija za Istanbul, istaknuto je danas na svečanosti uprličenoj na MAT-u.

Direktni letovi iz Tuzle bit će uspostavljeni prema švedskim gradovima Stockholm i Halmstad, nizozemskom Maastrichtu, njemačkom Saarbruckenu i danskom gradu Esbjerg.

Direktor MAT-a Dževad Halilčević izjavio je da se današnjim popisivanjem sporazuma između MAT-a i Lumiwingsa uspostavlja baza Lumiwingsa na tuzlanskom aerodromu čime dolaze u poziciju da vrate značajan broj aviolinija ukinutih u septembru.

– Dakle, već od 18. decembra ove godine ponovo će biti uspostavljene linije za Švedsku, Dansku, Holandiju i Njemačku. Ukoliko odziv putnika bude dobar, već u januaru ćemo najaviti nove destinacije – rekao je Halilčević.

Odgovorni menadžer aviokompanije Lumiwings Dimitrios Kremiotis potvrdio je da je za početak planirana uspostava letova prema pet destinacija u Evropi, kao i skori početak letova prema Turskoj.

– Naša očekivanja su da će uspostavljene letove putnici dobro prihvatiti te da će ponuđeni letovi posebno pobuditi poslovni interes dijaspore. Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po povoljnijim cijenama, od danas nudimo avionske karte po cijenama već od 75 eura za letove od 18. decembra – naveo je Kremiotis.

Ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije. Putnike iz Tuzle prevozit će Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

Premijer TK Irfan Halilagić naglasio je značaj uspostave ove saradnje, novih aviolinija, te daljeg razvoja tuzlanskog aerodroma.

– Ponudili smo subvenciju, a to smo uradili zbog putnika, zbog naše dijaspore, a onda zbog pozitivnog utjecaja na trgovinu i turizma. U tom kontekstu 2,5 miliona KM subvencije nije veliki iznos, uzimajući u obzir šta dobijamo s pola miliona putnika. Predstoji sezona praznika, godišnjih odmora i ovo je možda prilika da pozovemo našu dijasporu da ovaj zamah zajedno napravimo i iskoristimo činjenicu da od 18. decembra imamo značajan broj obnovljenih linija – naveo je Halilagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare