Novi letovi iz Tuzle, spremni popusti za putovanja tokom praznika (VIDEO)

Ekonomija 01. dec 202319:35 1 komentar

Međunarodni aerodrom Tuzla potpisao je danas Ugovor o saradnji sa grčkom aviokompanijom Lumiwings. Potpisivanjem sporazuma je uspostavljena baza ove aviokompanije na Međunarodnom aerodromu Tuzla, ali i nada će tuzlanski aerodrom ponovo zaživjeti punim kapacitetom nakon zatvaranja baze WizzAira koja je ostavila samo dva puta sedmično letove Meminngen, Basel i Dortmund.

Za sada planira se pet destinacija, dva puta sedmično. U prvoj fazi izabrane su neke od najudaljenijih gradova, odnosno, onih gdje putnici moraju autobusom putovati više od 24 sata.

“Tako da smo u Švedskoj izabrali dvije destinacije, Stochkolm i Halmstadt, a koji se nalazi između Malma i Goteburga. Esbjerg je u Danskoj, a u blizini je Billunda koji je ranije poslovao. U Holandiji je Maastricht, u blizini je Eindhovena koji nema slotova. Saarbrucken je u Njemačkoj”, kazao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Osim u zemlje EU, otvara se i linija za Istanbul. Pored pomenutih gradova, a u zavisnosti od odziva putnika, povećavat će se broj letova i prema drugim destinacijama širom Evrope. Za kartu za bazni avion Boeing 737 kapaciteta 149 mjesta, cijene su već spremne.

“Naša očekivanja su da će uspostavljeni letovi dobro biti prihvaćeni od strane putnika te da će ponuđeni letovi posebno probuditi poslovni interes dijaspore. Kako bismo omogućili putnicima da klupe karte za praznike po što povoljnijim cijenama, od danas nudimo karte po cijenama od 75 eura”, kazao je Dimitrios Kremiotis, menadžer kompanije “Lumiwings”

Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira letove te dijeli poslovni rizik za grčkom kompanijom. Korist bi trebali imati građani, dijaspora, trgovina, turizam.

“U tom konktekestu ovih 2, 5 miliona KM u odnosu na ono šta dobijamo sa ovih 500.000 ili 600.000 putnika je skromno, mogu slobodno reći. U komunikaciji sa menadžmentom, mislimo da je to više nego dovoljno”, kazao je Irfan Halilagić, Premijer TK.

“Ono što smo mi radili, a nije bila naša obaveza, mi smo se trudili da ispregovaramo sa 30-ak aerodroma u Evropi i tražili smo sve one aerodrome koji daju što veće popuste da bi konačna cijena karte bila što povoljnija za naše putnike”, kazao je Halilčević.

I dalje ostaje problem sporne takse od 3 KM po odlazećem putniku i 40 KM po toni prtljaga, a čije dugoročno rješenje nije na vidiku.

“Ja imam uvjerenje, doduše samo usmeno, da će od 1. januara 2024. biti stavljena odluka van snage na 12 mjeseci. To, po meni, nije neko rješenje, obzirom da se dugoročno planiraju destinacije i prodaja karata. Neće dati efekat koji smo mi željeli”, dodaje.

Kakav će efekat dati saradnja sa novom kompanijom, fleksibilan ugovor, poboljšanje infrastrukture i dobra volja da se putnici vrate, pokazat će se od 18. decembra.

Ovaj aerodrom opslužio je ove godine oko pola miliona putnika, a onda je taj broj stagnirao zbog odlaska WizzAira. Uspostavom novih linija i dolaskom nove kompaniej, očekuje se da broj putnika ponovo počne rasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare