Objavljeni podaci o zaradi vlasnika Zare u prošloj godini, srušeni svi rekordi

Ekonomija 15. mar 202313:07 0 komentara
F.Z/N1

Španski tekstilni gigant Inditex, koji, između ostalog, upravlja Zarom, prošle je godine ostvario rekordnu neto dobit.

Španski tekstilni gigant Inditex, koji je, između ostalog, vlasnik lanca modnih prodavnica Zara , prošle godine je zabilježio rekordnih 4,1 milijardu eura neto dobiti, što je 27 posto više nego 2021. godine, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Rekordni su bili i prihodi, koji su porasli za 17 posto na 32,6 milijardi eura.

Inditex je uspio ostvariti dobre poslovne rezultate uprkos gašenju poslovanja u Rusiji i visokoj inflaciji. Kompanija je zatvorila svojih 512 prodavnica u Rusiji, koja je Inditexovo drugo najveće tržište nakon Španije, nakon izbijanja rata u Ukrajini, navodi AFP. Prodavnice su u oktobru prodate Daher grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Odlični rezultati u 2022. pokazuju snagu našeg poslovnog modela”, rekao je glavni izvršni direktor Inditexa Oscar Garcia Maceiras .

Španska grupacija je prošle godine promijenila upravu, predsjednicu je preuzela Marta Ortega, kćerka osnivača Inditexa i multimilijardera Amansija Ortege .

Kompanija očekuje dalji rast ove godine, jer je prodaja između 1. februara i 13. marta već porasla za 13,5 posto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi AFP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!