Omiljene serije se vraćaju na male ekrane, holivudski scenaristi postigli probni dogovor

Ekonomija 25. sep 202309:56 0 komentara
Pixabay

Scenaristi u SAD-u kažu da su postigli probni dogovor sa čelnicima filmskih studija na osnovu kojeg bi oni mogli prekinuti štrajk koji traje skoro pet mjeseci.

Udruženje pisaca Amerike (WGA) saopćilo je da je “izuzetan – sa značajnim dobitkom i zaštitom za pisce”. Članovi WGA i dalje moraju imati posljednju riječ.

To je najduži štrajk koji je pogodio Hollywood u posljednjih nekoliko desetljeća i zaustavio je većinu filmske i TV produkcije.

Glumci također štrajkuju, ali u odvojenom sporu, podsjeća BBC.

Odlazak pisaca, koji je počeo 2. maja, koštao je američku ekonomiju oko pet milijardi dolara, prema procjeni ekonomiste Milken instituta Kevina Klowdena.

Spor je onemogućio emitovanje mnogih od najboljih američkih serija, uključujući The Last of Us, Billions, Stranger Things, The Handmaid's Tale, Hacks, Severance, Yellowjackets, Abbott Elementary i nekoliko dnevnih i kasnonoćnih emisija.

Pored pitanja oko plate, pisci strahuju od uticaja vještačke inteligencije koja bi mogla da zamijeni njihove talente.

Pregovori su također prekinuti oko broja zaposlenih i naknada koje pisci primaju za popularne streaming emisije. Žale se da su ti ostaci samo djelić zarade koju bi dobili od emitovanja TV emisije.

Rukovodstvo WGA i članovi sindikata moraju sklopiti trogodišnji ugovor sa Savezom filmskih i televizijskih proizvođača prije nego što se vrate na posao.

U poruci Udruženja o predloženom dogovoru navodi se da detalji još uvijek moraju biti finalizirani, te da se štrajk još ne prekida, ali će se prestati okupljati ispred filmskih studija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!