Papić o poskupljenju goriva: Očekuju nas dramatični ekonomski dani

Ekonomija 04. mar 202215:39 > 18:22 0 komentara
N1

Cijene goriva u BiH nisu poskupile do 4 KM po litru, ali jesu i do 30 pfeninga. Cijena barela je iznosila jutros više od 110 dolara, pa je za očekivati da će se trend rasta cijena u BiH nastaviti i narednih dana. Ekonomista Žarko Papić za N1 kaže da se sinoćnja informacija o drastičnom poskupljenju ne može nazvati spinom, jer je cijena goriva u Republici Srpskoj drastično skočila u odnosu na juče.

“To je realan problem i realna opasnost. Ukoliko se ništa ne preduzme, desiće se sutra, za sedmicu dana. Naši politički lideri nisu ni u čemu jedinstveni osim u potpunoj nesposobnosti. Ne vode računa o životu građana. Zastrašujuće je da niko nije mislio u tome. Kada je u decembru krenula da skače cijena gasa i el. energije, svi su govorili, punite rezerve. To niko nije radio. U robnim rezervama FBiH nafte ima vrlo malo, a robne rezerve u RS u stečaju i nemaju nimalo”, kaže Papić.

Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju, puno toga je na kocki

Poresko opterećenje na litra goriva je 40%, a najveći dio toga su akcize.

“Hitno ih treba suspendovati”, kaže Papić.

“Povećanje cijene goriva će uticati na povećanje cijena životnih namirnica. Doći će do eksplozije inflacije što građani neće moći podnijeti. Jedini pametan potez, a riječ je o hitnost u narednih nekoliko dana, mora Savjet ministara ići na to da suspenduju akcize. To je jedino razumno u ovom trenutku”, govori Papić.

Papić kaže da se Republika Srpska sada sjetila da kupuje žito, gdje je cijena pšenica bila skoro 300% veća u odnosu na prethodnih 2-3 mjeseca.

“Ništa nije bolje ni u FBiH. Novalić se slika sa Klasovim magazinima, da bi nas ubijedio da će biti hljeba. Zakasnili smo, trebali smo misliti prije 3 mjeseca. Trebali smo napuniti robne rezerve puno jeftinije, nego što ćemo sada to raditi. Kada se nađete u situaciji kada je cijena nafte skoro 0 troškova i da je normalna situacija, normalna država bi svoje robne rezvre punila naftom, a ne da očekuješ neku nenormalnu situaciju. Barel je juče bio 113 dolara. To je već dramatično poskupljenje i svi su proizvodi na istorijskom maksimumu”, ističe Papić.

Putin: Ja sam i Čečen i Dagestanac…

Građani su, kaže Papić, uplašeni. Opravdava nagomilavanje zaliha. Postoje, kaže, opšti uslovi za strah.

“Totalno je nepovjerenje prema vlasti i zato se širi panika. Niko ne računa da bi ga država mogla obezbjediti. Onog momenta kada se vidjelo da se dramatizuje situacija oko Ukrajine, još prije tri sedmice, tada je trebalo reagovati. Sada je došao potpuni slom globalnog ekonomskog sistema. Nas čekaju dramatično teški ekonomski dani”, zaključuje Papić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!